Ген. Тодор Бояджиев: Няма връзка между случаите „Скрипал” и „Гебрев”

13 февруари 2019 10:00   3290 прочита
Dir.bg
Dir.bg


Dir.bg

В конкретния случай аз повече вярвам на главния прокурор, заяви бившият разузнавач

Връзка между случаите "Скрипал" и "Гебрев" няма. Това заяви пред bTV бившият разузнавач и главен секретар на МВР ген. Тодор Бояджиев. По думите му доказателства, че отравянето на оръжейния търговец е опит за убийство също нямало.

Бояджиев коментира тезата, изразена вчера от бившия министър на отбраната Бойко Ноев, а именно, че властите се опитват за прикрият реалните факти около случая.

"Извинявам се на бившия министър, но в конкретния случай аз повече вярвам на главния прокурор. Г-н Цацаров изнесе информация, от която се вижда, че по случая е било водено разследване. Били са правени експертизи в две лаборатории извън България. По инициатива на самия Гебрев са се изпращали мостри. Никъде не се потвърждава наличието на "Новичок", посочи Бояджиев.

Според него изнесената информация за присъствието в България на Федотов по същото време, в което у Гебрев и още двама души се появиха симптоми на отравяне, не доказва виновността на посоченото лице, нито пък че става въпрос за опит за убийство. Според експерта атаката срещу бившия руски агент и дъщеря му в Солсбъри едва ли е дело на Кремъл, защото беше извършено малко преди президентските избори в Русия и Световното първенство по футбол.

„Има едно елементарно правило – начинаещите в тая сфера го знаят. Остри мероприятия в навечерието на важни за държавата неща не се правят – спират се. Освен ако не са крайно наложителни”, посочи Бояджиев. Около 300 човека от руското ГРУ имали зъб на бившия агент заради предателство от негова страна, което им коствало кариерите: „Не може да се изключи, че някои от тая група са решили да мъстят. За мен целия тоя случай говори за аматьорщина, а не за висок професионализъм на разузнавателна служба. Това е обида към цялото разузнаване въобще, а не само към руското разузнаване. „Новичок” се произвежда в Украйна, Узбекистан и Чехословакия (преди). Защо непременно трябва да е от Москва?”, каза още Бояджиев.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар