Френски адвокат за сагата с българите на летище "Шарл де Гол" : Не може да се отказва достъп на българи до френска земя 

08 май 2020 07:30   2531 прочита


Френски адвокат: Не може да се отказва достъп на българи до френска земя 
 
 Припомняме, 70 българи бяха блокирани на летище "Шарл де Гол" в Париж при опит да влязат във Франция. Те са пристигнали на 5 май с договори за сезонна работа. Имат и адрес, на който да бъдат настанени, но не отговарят на условието да живеят постоянно във Франция, за да бъдат допуснати в страната. Според приетите ограничителни мерки заради пандемията, местните власти разрешават влизане на граждани от Европейския съюз, само ако имат постоянно местожителство във Франция. 

Адвокат Декамп очаква още в рамките на днешния ден да получи решението на първоинстанционния съд по жалбата на сънародниците ни срещу недопускането им на френска територия. 

Твърде вероятно е обаче съдът да поиска започването на нова процедура. Юристът е убеден, че българите са в правото си да получат справедливост от френското правосъдие. 

  

"Смятаме, че не може да се отказва достъп до френска земя на български граждани, при положение, че България е член на Европейския съюз. И това е едната страна на иска. Другата е, че те са били поставени в особени условия - да чакат в нещо, което е между хотел и затвор. Телефоните им са иззети, няма интернет. И това е посегателство над човешките права. Може да се каже, че условията са унизителни. " - коментира адвокатът. 

Декамп споделя, че в практиката си напоследък е имал и други подобни случаи. 

"Имахме шокиращи случаи. Белгийци, които кацнали на летище Роаси и искали да вземат влака за Брюксел, били изпратени в зоната за изчакване, където останали 4 дни. След това били освободени. Имаше и други подобни с италианци, германци, шведи. Просто зависи на какъв полицай ще попаднеш. " - допълва юристът. 

Според френския адвокат, някои полицаи вероятно решават на произволен принцип да пратят в зоната за изчакване различни съмнителни хора. В случая с българите обаче става дума не за изолирани казуси, а за голяма група хора, които идват с договори да работят. И това, че подобно нещо се прави на над 70 души вкупом, по думите му е обезпокоително. БНР

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар