Франция ще увеличи военното си присъствие в Средиземно море 

13 август 2020 07:34   1362 прочита


 
 
 

Франция ще увеличи военното си присъствие в източната част на Средиземно море, обяви президентът на страната Еманюл Макрон. Той призова Турция да спре проучванията на добива на петрол и газ във водите, които са обект на териториални спорове с Гърция, предаде Ройтерс. 

Припомняме, че тези сондажи на Турция увеличиха напрежението в отношенията й с Гърция. 

Френският президент Еманюел Макрон подчерта, че проучванията трябва да спрат, за да се даде възможност на двете съседни държави и съюзнички в НАТО да започнат да водят мирен диалог. 

В разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис Макрон е изразил загриженост заради "едностранното" проучване от страна на Турция. 

Напражението се увеличи ,след като преди дни в морето   навлезе турският проучвателен кроаб Oruc Reis, зад който плаваха още няколко военни кораби. 

Франция "временно ще засили" военното си присъствие, уточни Макрон и добави - така ще "наблюдава ситуацията в региона и ще демонстрира, че има готовност международното право да се спазва. 

 

Напрежението ескалира в понеделник, когато Анкара изпрати 

Припомняме, че Турция и Гърция са в сериозен спор заради запасите от природен газ и за това отношенията им са силно напрегнати. Освен това и Кипър силно негодува от възможността да не успее да се защити от Турция. 

Миналия месец Макрон призова ЕС да предприеме мерки срещу Турция заради това, което по думите му е "нарушение" на гръцкия и кипърския суверенитет. Нюз бг

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар