Фирмата, която качи багер до езерото Бъбрека, е глобена с 8700 лв

14 август 2020 06:54   2230 прочита


Фирмата, която качи багер до езерото Бъбрека, е глобена с 8700 лв. Вчера  рестартираха замразения от премиера Бойко Борисов проект за 11 млн. лв., чиято цел е да обнови пътеките до езерата в Рила, съобщи бТВ. 

Междувременно екоминистърът Емил Димитров обяви, че "затваря офроуд седемте Рилски езера" - от днес е забранено на джиповете да минават. 

Министерство на околната среда и водите опазва природата, а не издава лицензи и не узаконява незаконна дейност за превоз на пътници. Така министър Емил Димитров коментира протеста на офроуд превозвачите от тази сутрин. 

Министър Димитров бе категоричен, че пътят, по който досега са се качвали джипове да превозват туристи, е сервизен и движението на МПС по него може да бъде ограничавано и да бъде разрешавано от РИОСВ и НП "Рила". Такова движение ще се допуска само в извънредни случаи - при пострадали лица, при пожари и при горско-стопанска дейност. Министърът показа и подписаната от него Заповед за създаване на Защитена зона BG0002129 "Рила буфер", която е в сила от 17 март тази година, а пътят от началната станция на лифта до 17-ти стълб, където е границата на Национален парк "Рила" под хижа "Рилски езера", е част от новата защитена зона "Рила буфер". 

 

В горската зона автомобилите в Рила са забранени по силата на "Натура 2000", твърди държавата. Шофьорите на високопроходимите коли обаче не разбират защо ги забраняват. По думите им това са общински пътища и те искат да работят законно, но не им разрешават. 

Димитров цитира т. 6. 8 от документа, с който се забранява - движение на МПС извън съществуващи пътища (вкл. горски, селскостопански, ведомствени такива) в неурбанизирани територии освен при: бедствия, извънредни ситуации и за провеждане на селскостопански, горскостопански, ловно-стопански, противопожарни, аварийни, спасителни и контролни дейности или по предварително съгласувани със съответната РИОСВ маршрути. 

  

 

Моторни превозни средства ще се допускат и ако са пострадали хора. Контролът е поверен на охраната на парка и на регионалната екоинспекция. 

Ръководството на парк Рила рестартира и проекта за ерозиралите пътеки, като увери, че чакъл и багери в планината няма да има. 

По думите на Димитров проектът е заимствал от международния опит - в парковете се върви само по пътека, като има и наблюдателни площадки. Не е приемливо нито да се забрани напълно достъпа, нито туристите да бъдат оставени да ходят навсякъде и да нанасят щети. Димитров увери, че в Рила никога не е предвиждано да има асфалт и бетон и такъв няма да има, а багери и булдозери нямат място горе. Материалите вече ще се качват с коне. 

Идеята е пътеките да се укрепят с ширина до 1, 60 м и да издържат този поток с цел възстановяване на ерозиралите площи. Материалът, от който се правят пътеките, е строшен на ситно гранит, като този камък е характерен за цяла Рила. В началото материалът е бил бял, но след окисляване, той потъмнява и напълно се слива с околния пейзаж, както и със скалите наоколо, които са изцяло от гранит. 

Слава богу, че по билото на Стара планина не може да се направят такива пътеки 

 .Вчера  Емил Димитров направи първа копка за изграждането на Контролно-информационен пункт в района на хижа "Рилски езера" на територията на Национален парк "Рила". Пунктът ще служи и за втора база на Планинска спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при издирване и пострадали туристи. До този момент при инцидент спасителите трябваше да идват от Дупница или от местата, където живеят, което отнема поне два часа. 

Стойността на обекта е в размер на 497 381, 15 лв. без ДДС, които са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). 


Още за: глоба   бъбрека   рила   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар