Европейският съюз обеща да предприеме правни действия заради нарушение на сделката за Brexit 

04 март 2021 06:52   1442 прочита


  

Британските износители и превозвачи на товарни превози през Ламанша са срещнали сериозни закъснения и смущения, след като Великобритания напусна пазара на ЕС. 

Но европейските лидери виждат в това неизбежната последица от решението на правителството на Обединеното кралство да преследва пълно откъсване от ЕС. 

Европейският съюз обеща да предприеме правни действия, след като британското правителство едностранно удължи гратисен период за проверки върху вноса на хранителни стоки за Северна Ирландия, което според Брюксел представлява нарушение на сделката за Brexit, предаде Ройтерс. 

ЕС изрази "силна тревога" от решението на Великобритания да удължи гратисния период до 1 октомври, определяйки го като нарушение на разпоредби от протокола за Северна Ирландия, който е част от споразумението за Брекзит. 

Европейската комисия заяви, че нейният заместник-председател Марош Шефчович ще уведоми тази вечер в телефонен разговор британския министър Дейвид Фрост, отговарящ за връзките с ЕС, че "Европейската комисия ще отговори на тези действия в съответствие с правните средства, установени в споразумението за напускане и споразумението за търговията и сътрудничеството". 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар