Евродепутати: Нестабилността в Турция може да напълни България с мигранти

18 юли 2016 09:55   1617 прочита
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков


Снимка: Ладислав Цветков

Илияна Йотова предупреждава: Европа проспива събитията

Ако Турция продължи да се движи по пътя на дестабилизацията, това може да постави България в изключително сложна ситуация по отношение на миграционния поток. За това предупредиха в студиото на „Тази сутрин” евродепутатите Илияна Йотова (ПЕС/БСП) и Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ).

„Турция има статут на сигурна трета държава (според международните конвенции за мигрантите – б.р.) и когато има реадмисия, можем да й връщаме бежанци”, обясни Радев.

Според Йотова има опасност южната ни съседка да отпадне от списъка на сигурните държави и тогава България ще стане първата по пътя на мигрантите, която ще трябва да ги приема. Тя разкритикува европейските лидери за това, че са поставили цялата конструкция на мигрантския въпрос върху само една държава.

И двамата бяха категорични, че ЕС и Турция трябва да вървят към споразумение въпреки нестабилността, но и по никакъв начин да не се стига до падане на визите за турските граждани. „Имам усещането, че Европа проспива един важен момент, както и през 2011 г. проспа събитията от Арабската пролет”, коментира Йотова.

„Най-лошият сценарий е гражданска война в Турция. Ако продължава тази нестабилност, нещата вървят натам”, допълни евродепутатът и отбеляза, че ако Ердоган тръгне към бързи конституционни промени за повече власт, ще дойдат отговорите на доста от въпросите около неочаквания опит за преврат и истинските намерения на организаторите му.

Йотова нападна действията на Външно в хода на кризата, като посочи, че заради липсата на информация за нашите сънародници в Турция външният министър Даниел Митов вече "трябва да пише черновата на оставката си".

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар