Ето с каква мощ разполага руската "Белгород" – най-голямата атомна подводница в света

03 октомври 2022 15:06   2632 прочита


НАТО изпрати предупредителни ноти до всички свои държави-членки в Алианса заради активизацията в Арктическо море на руската ядрена подводница "К-329 Белгород", която е способна да пренася торпедата "Посейдон", носещи прозвището "Оръжието на Апокалипсиса".

Когато руските военноморски сили представиха подводницата на официална церемония през юли в град Северодвинск, началникът на флота Николай Тевменов заяви, че плавателната машина ще бъде използвана за научни експедиции и изследвания.

По време на церемонията Тевменов допълни, че "Белгород отваря нови възможности за Русия в областта на научните експедиции и изследвания, както и в редица спасителни операции".

"Белгород" всъщност е най-голямата подводница в света, конструирана за последните 30 години. Тя достига дължина от 184 м, а теглото ѝ е над 30 хил. тона. Може да пренася до 6 торпеда "Посейдон" с ядрени глави до 100 мегатона, според Американския военноморски институт.

Тези ядрени бойни глави са дотолкова мощни, че имат способността да провокират радиоактивно цунами с височина до 500 м, отбелязват още от Института.

Със секретни данни, с които разполага Би Би Си още от 2015 г., се казва, че "Посейдон" са разработени с целта "да унищожат най-важните икономически крайморски градове по света, създавайки район с висока радиоактивна замърсеност, превръщайки на практика тези градове в безполезни в продължение на дълго време", пише Novini.bg.

"Белгород" е достатъчно голям, за да действа като кораб-майка за набор от по-малки кораби, които имат способности за дълбоко потапяне и способността да манипулират подводна инфраструктура, обясни експерът по военно морско дело Сидхарт Каушал от Кралския институт на Великобритания.

Графика: NavalNews

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар