ЕС с план за 1 трлн. евро за възстановяването на Европа след кризата   

27 май 2020 07:41   1705 прочита


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи днес план за приблизително един трилион евро за възстановяване след кризата, но ще трябва да спечели и скептично настроените към него страни-членки. 

Лайен ще се стреми да помогне на най-тежко засегнатите страни. 

Плана за възстановяване на Франция и Германия се сблъсква с т. нар. "пестелива четворка" - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания. 

Последните подкрепят отпускането на заеми, а не безвъзмездни средства. 

Вирусът уби най-малко 172 000 души в Европа и постави икономиката в дълбока рецесия, като бизнесът засега едва се отворя при все още строго контролирани граници. 

 

Помощ под формата на заеми при "благоприятни условия" 

Италия и Испания бяха първите жертви на епидемията в Европа и все още обременени с тежки дългове, нямаха огневата мощ на Германия и други, за да възстановят разрушените си икономики. 

Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, спечели решаващата подкрепа на Германия и Франция, за да събере 500 милиарда евро на финансовите пазари, за да започне да разрешава проблема. 

Германският канцлер Ангела Меркел одобри идея, която частично отменя решителното противопоставяне на Берлин на съвместни заеми от страна на членовете на ЕС. 

Европейската комисия (ЕК) и Европейският съвет договориха през май фонд в размер на 100 млрд. евро за подкрепа за намаляване на рисковете от безработицата, съобщиха от ЕК. 

Схемата е създадена с цел предотвратяване на безработицата и подпомагане на защитата на работните места и работниците, засегнати от пандемията от новия коронавирус. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар