ЕС реши: нов шофьорски изпит, ако е взет с учебна кола с автоматични скорости, а следващата е с ръчни

06 декември 2023 14:21   2531 прочита
сн.24 часа
сн.24 часа


сн.24 часа

Миналият март Европейската комисия направи поредица от предложения до държавите-членки по много различни въпроси, като например обучението на шофьорите, възраст за получаване на свидетелство, контрол на възрастните хора, обмен на информация между държавите за глоби и т.н. Европейският съвет на министрите на транспорта се събра тази седмица и ето какво бе решено, предаде 24 часа.бг.

Сред новите правила Европа реши да намали възрастта за получаване на шофьорска книжка. Но това се отнася само за теоретичния изпит, който може да се полага от 17-годишна възраст. Кандидатът обаче ще трябва да изчака до навършване на 18 години, за да получи практическия си лиценз.

Между двата срока обучаващият се водач може да бъде придружаван при шофиране. "Навигаторът" трябва да е навършил 24 години и да има книжка от минимум пет години, която да не е отнемана през последните две години. Младият шофьор няма да може да шофира в чужбина.

На европейските власти не е убягнал и факта, че все повече кандидат шофьори взимат книжката си на учебна кола с автоматична скоростна кутия. Ръчната скоростна кутия постоянно губи позиции от няколко години, успоредно с увеличението на хибридните и електрически автомобили. В резултат на това едно от новите правила има за цел да улесни прехода от една технология към друга.


Още за: шофьори   изпит   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар