ЕС иска да ограничи зависимостта от долара след ерата Тръмп 

17 януари 2021 05:56   2055 прочита


  

Брюксел се готви да предупреди, че световните пазари са твърде зависими от долара, докато търси начини да ограничи уязвимостта на Европа по отношение на американските санкции и други финансови рискове само дни преди встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент, съобщава Financial Times. 

Проектът на документ на Европейската комисия, видян от Financial Times, разкрива дълбочината на разочарованието от страна на Европейския съюз след четири години управление на Доналд Тръмп, чиито политики подчертаха господството на САЩ и тяхната валута в глобалната финансова система. 

По-конкретно документът подчертава трудностите на ЕС при утвърждаването на своята независимост по отношение на санкциите срещу Иран, наложени от Тръмп, като ги цитира като доказателство за необходимостта да се предпази блока от последиците от незаконното прилагане на такива мерки, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. 

"Годините на Тръмп подчертаха нашите уязвимости и ние трябва да се справим с тях, дори и него да го няма", казва служител на комисията. По думите му става въпрос за мястото на ЕС в света – "да имаме средствата да бъдем икономическа и финансова сила, съизмерима с нашия размер". 

Иранската стратегия на Тръмп оказа пряко въздействие върху финансовата инфраструктура, базирана в Европа, като системата за съобщения Swift например. Санкциите на Вашингтон срещу Иран означаваха, че Брюксел трябва да създаде специално средство за улесняване на плащанията за законна търговия между ЕС и ислямската република - процес, изпълнен с трудности. 

"ЕС трябва да разработи мерки за защита на операторите от ЕС, в случай че трета държава принуди базираните в ЕС инфраструктури на финансовия пазар да се съобразят с едностранно приетите санкции", се казва още в документа. 

Там се подчертава амбицията на ЕС да укрепи самостоятелността си в редица сектори, включително финансите. Но той трябва да бъде приет от комисията на ЕС в навечерието на встъпването в длъжност на Джо Байдън и в момент, когато ЕС обещава нова ера на сътрудничество с Вашингтон след Тръмп. 

Другите планове, посочени в документа, са насочени към засилване на стратегическата автономия на блока и по-строг контрол на чуждестранните поглъщания, използвайки новата система на ЕС за проверка на преките чуждестранни инвестиции. 

Според проекта ЕС също така трябва да намери начини за засилване на ролята на еврото в контекста на уроците, извлечени от пандемията. Документът предупреждава, че "глобалните финансови пазари са твърде зависими от щатския долар, за да смекчат финансовото напрежение и рисковете за стабилността". 

Представители на ЕС предупредиха, че проектът може да бъде преразгледан преди текстът да бъде приет от Европейската комисия във вторник. Блокът отдавна се стреми да насърчава по-широкото използване на еврото, например в стокови договори, за да укрепи своята финансова и икономическа автономия. 

Брюксел вярва, че по-силната глобална роля на еврото ще "предпази икономиката от валутни шокове и ще намали разчитането на други валути". 

Комисията също така е загрижена, че блокът става все по-зависим от инвестиционни банки извън ЕС, които "по време на финансова криза... могат да изберат да намалят присъствието си в ЕС и да се съсредоточат върху вътрешния си пазар". Документът потвърждава амбициите на ЕС да бъде по-независим от инфраструктурата на британския финансов пазар след Brexit - по-специално това се отнася до клиринговите къщи, базирани във Великобритания. днес бг 


Още за: ЕС   долар   свобода   тръмп   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар