Ердоган: Бомбардираме цяла Сирия, ако режимът на Асад и Русия не спрат избиването на цивилни 

13 февруари 2020 07:56   3906 прочита


Тази закана отправи президентът на Турция Реджеп Ердоган, който обвини режима, подкрепяни от Иран милиции и руски сили за избиването на цивилни в района, пише "Дейли сабах". Загинаха 13 турски военни.

Ердоган говори пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието. Той подчерта, че Турция повече няма да реагира на базата на празни обещания, а ще действа на базата на реалната ситуация. 

Президентът подчерта, че Турция търпеливо изчаква клаузите по споразуменията да се приложат в Сирия, но търпението на Анкара се изчерпва, особено след като сирийският режим започна да атакува турски сили в Идлиб. 

 Пореден обрат във войната в Сирия или временна ескалация на напрежението - рано е да се отговори, но за първи път се водят боеве с такъв мащаб между Турция и силите на режима на Башар Асад 

"Бих искал да подчертая още веднъж, че повечето от атаките, извършвани от режима и Русия в Идлиб, са насочени към цивилните, а не към терористи", обясни той и добави, че сирийският режим, Русия и подкрепяни от Иран милиции продължават избиването на цивилни в Идлиб. 

Ердоган предупреди, че ако войниците им на наблюдателните постове или на други места в Сирия пострадат, Турция ще атакува силите на сирийския режим навсякъде в арабската страна без да спазва споразуменията. 

Целта на режима с атаките срещу цивилни е да ги принуди да се насочат към турската граница и по-лесно да превземат района, смята Ердоган. Турският лидер обяви, че страната му подсилва въоръжените сили в района и си сътрудничи с умерените опозиционни сили. 

 Ердоган е казал пред Путин, че Турция ще използва правото си да се защити при атака срещу турската армия в Сирия 

"Ако режимът или терористичните организации поемат пълен контрол над Сирия, сигурността и стабилността на Турция ще бъде под заплаха", предупреди президентът на Турция и допълни, че страната му ще бъде в безопасност само ако има сигурност в Сирия. 

Миналата седмица при атака на сирийския режим бяха убити седем турски войници и един предприемач, който работи с турската армия. Ердоган съобщи, че броят на загиналите турски войници достигна 14, а 45 войници са пострадали. 

В отговор Турция нанесе удари по сирийския режим и уби десетки сирийски войници. 

По думите на Реджеп Ердоган самолети, които участват в бомбардиране на цивилни в Идлиб, повече няма да летят свободно. news.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар