Експерти с горещ анализ ще има ли промени в Конституцията без ВНС 

18 декември 2019 09:17   2352 прочита


.Проф. Петя Шопова и доц. Атанас Славов коментираха, в предаването “Лице в лице”, дебатът за промени в Конституцията, който стартира днес в президенството. По думите на проф. Шопова президентът усеща настроенията в обществото. Според нея е назряла е необходимостта от обсъждане на Конституцията.

Тези консултации са стартирали с идеята да се говори за Конституцията. По думите й пред скоби президентът е отбелязъл, че конституцията ни е много добра. Президентът постави няколко върпоса - единият беше свързан с устройството на съдебната власт, и структурата и същността на ВСС. Тя посочи, че има вариант прокуратурата да бъде самостоятелна - извън съдебната и извън изпълнителната власт, но лично тя не подкрепя този вариант.

Не е възможна реформа без участието на политическите сили от парламента, каза тя. Доц. Атанас Славов посочи, че президентът е открил днешната среща с много ясно позоваване на публичния интерес. По думите му фокусът е бил върху правата на гражданите. Прокуратурата и по-специално главният прокурор е главният проблем в съдебната власт.

Другият съществен проблем е, че реформата във ВСС остана недовършена, каза Славов. Възможни са промени в Конституцията без Велико Народно събрание, каза той. В момента президентът се ползва с най-голяма демократична легитимност от всички останали, посочи той. /blitz. bg/ 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар