Експерти настояват да се преустанови ваксинацията с Pfizer сред възрастните хора

19 януари 2021 12:36   3346 прочита


Китайски здравни специалисти призоваха за спиране на употребата на коронавирусната ваксина Pfizer сред възрастните хора поради смъртните случаи в Норвегия, съобщи китайският вестник Global Times.

"Китайските здравни служители призоваха Норвегия и други страни да прекратят употребата на ваксини срещу коронавирус, базирани на иРНК, произведени от компании като Pfizer, особено сред възрастните хора", съобщава изданието, цитирайки интервюираните експерти.

Според китайски имунолог, цитиран във вестника, новата ваксина, базирана на иРНК, е разработена набързо и никога не е била използвана в голям мащаб за предотвратяване на инфекциозни заболявания, а нейната безопасност не е потвърдена от широкото използване при ваксиниране на хора.

Смъртните случаи трябва да бъдат внимателно анализирани, за да се определи дали са причинени от ваксини или някакво хронично заболяване, твърдят китайските експерти.

В интервю за Global Times в петък, вирусологът от университета в Ухан Янг Джанки каза, че ако може да се докаже, че смъртните случаи са причинени от ваксини, тогава ефективността на ваксината Pfizer и други иРНК ваксини няма да бъде толкова висока, колкото се очакваше, тъй като основоното предназначение на базираните на иРНК ваксини е да лекуват пациентите, пише glas.bg.

Припомняме, миналата седмица Норвегия е регистрирала 23 смъртни случая, свързани с ваксината. В Норвегия се използват две коронавирусни ваксини: Comirnaty, произведена от BioNTec / Pfizer, и Moderna. Ваксините са разработени на базата на иРНК технология и са получили временно одобрение от ЕС, съобщи агенцията.

В Норвегия масовите ваксинации започнаха в края на декември и бяха първите, на които ваксината беше предложена за много възрастни хора и пенсионери, живеещи в домове за възрастни хора, включително тези над 85 години.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар