Експерт: Двустайното жилище остава най-предпочитано

26 юни 2015 10:00   3500 прочита
Интересът към по-малките жилища се запазва. Сн.: БГНЕС
Интересът към по-малките жилища се запазва. Сн.: БГНЕС


Интересът към по-малките жилища се запазва. Сн.: БГНЕС

За последните 10 години двустайното жилище остава най-предпочитано за българина като разпределение, възможност за покупка и управление на имота.

Това коментира за БТА гл.ас. д-р Иво Костов от катедра "Икономика и управление на строителството" във Варненския икономически университет.

Подобни домове традиционно са обзаведени с нискобюджетни мебели, най-често са без библиотеки, но без лишения от удобства, показват наблюдения на изпълнителния директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост Елица Ненчева.

Трайният интерес на българина към малките жилища е и заради това, че поддръжката му изисква по-ниски разходи, а когато купува подобен имот с инвестиционна цел, той добре си прави сметка, че малките жилища се отдават под наем по-лесно, коментира гл.ас. д-р Иво Костов.

През последните години в новото строителство трайно се наложи под двустаен апартамент да се разбира дневна с кухненска част и спално помещение, отбеляза Костов.

Масово се избират функционални нискобюджетни мебели

Предвид социалната и икономическата обстановка в страната за последните десет години масовият клиент избира функционалните нискобюджетни мебели, което е в унисон и с тенденцията да се търсят предимно двустайни жилища, коментира Елица Ненчева.

Търсят се предимно по-малки кухни, библиотеката е част от обзавеждането, която липсва в повечето домове, въпреки че напоследък има доста кампании за популяризиране на четенето и производителите на мебели се надяват с това да се върне и интересът към този вълшебен шкаф, коментира изпълнителният директор на браншовата организация.

Въпреки ниския бюджет, който българинът е склонен да отдели за мебели, той не се отказва от меката мебел и спалнята, макар и под формата на разтегаем диван. Не се отказваме и от това да обзаведем детска стая, дори и в двустайно жилище, като за целта се купуват предимно легла тип сандвич или двуетажни.

Независимо от това, че пространствата на новите жилища са по-малки, българинът се опитва да вложи повече иновационни решения, коментира Ненчева. Използват се нови механизми и материали, които правят продукта доста по-гъвкав за употреба.

42% от жилищата са двустайни

Около 42 на сто от жилищата във въведените в експлоатация новопостроени сгради за последните десет години са двустайни, допълни наблюденията си със статистика Костов. Следват тристайните - около 32 на сто, едностайните - около 12 на сто, четиристайните - осем на сто и 5-стайните и с 6 и повече стаи - съответно с по 3%.

По думите на Костов при едностайните апартаменти се забелязва, че след 2009 г. има драстичен спад на броя на въведените в експлоатация жилища. Тенденцията се обръща през 2014 г., когато спрямо 2013 г. има ръст от над 47 на сто на броя на въведените в експлоатация едностайни жилища.

При двустайните, след спада през 2009 г., в периода 2012 - 2014 г. броят на въведените в експлоатация жилища се запазва почти еднакъв.

При тристайните жилища тенденцията за спад след 2009 г. се запазва и за периода 2013 - 2014 г.

При четиристайните жилища през 2014 г. спрямо 2013 г. има ръст с около 27 на сто, докато при 5-стайните равнището на годишна база е постоянно за десетгодишния период - средно около 400 жилища, при 6-стайните и повече - около 350.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар