Екшън в океана: Косатки потопиха 50-метрова яхта

15 май 2024 16:29   3430 прочита


Група косатки нападна и потопи яхта в Гибралтарския проток между Испания и Мароко, пише ABC News, като се позова на официалните власти. Според испанския морски орган двама души са били на борда на плавателния съд, когато се случва инцидентът, предаде bTV.

Случаят е от неделя в 9 ч. местно време.

Двойката сигнализира на испанските власти и час след нападението пристига спасителен екип, който ги спасява. Яхтата обаче няма късмет и потъва.

Според групата за опазване на природата GT Orca Atlantica от 2020 г. насам е имало приблизително 700 нападения на косатки, като официалните власти смятат, че в Гибралтарския проток има повече от 37 косатки.

Той свързва Атлантическия океан със Средиземно море и разделя Европа от Африка.

„През лятото и есента на 2020 г. започнаха да се наблюдават случаи на взаимодействие между няколко екземпляра от този вид и плавателни съдове, предимно платноходки, както в Гибралтарския проток, така и във водите на Галисийското крайбрежие. Тези взаимодействия варират от упорито приближаване до корабите до нападение на корпуса и кормилото, причинявайки различни видове повреди“, казват  испанските правителствени служители.

 

Снимка: iStock

 

Не е ясно защо косатките нападат лодки, макар че експертите предполагат, че морските бозайници може да се насочват към плавателни съдове, защото се чувстват застрашени.

През юни 2023 г. състезателни яхти в Гибралтарския проток са имали близка среща със стадо косатки.

Загадката – защо има нападения на косатки?

Косатките се насочват към платноходки и катамарани, особено към кормилата им, които хапят и чупят с мощните си челюсти. Понякога остъргват корпуса със зъбите си, оставяйки следи и дупки. Нападенията водят до това, че лодките не могат да се движат и се нуждаят от спасяване. За щастие, досега не е съобщено за наранявания или смърт на хора, пише специализиран сайт за яхти - yachting.com.

 

 

Снимка: iStock

Но защо косатките се държат по този начин? Изследователите са озадачени от това рядко и необичайно поведение, което е установено само в някои части на света. Съществуват две основни хипотези: едната е, че косатките са доста интелигентни и социални животни и това е стратегия в поведението им. Подобно на хората, новото поведение при косатките често се предизвиква от млади индивиди, които може да са любопитни или игриви.Другата хипотеза е, че косатките реагират на лошо преживяване, свързано с лодка. 

Една от косатките, участвали в нападенията, женска на име Бяла Гладис, може да е претърпяла травматичен инцидент, като например да е била ударена от кормило на лодка или да се е заплела в незаконни риболовни уреди. Това може да е предизвикало защитно поведение срещу плавателните съдове, което другите косатки са копирали чрез социално обучение.

Косатките – кои са те и къде се срещат?

 

Снимка: iStock

 

Косатката е бозайникът с втория по големина ареал след човека. Тя се среща във всички океани и повечето морета, включително (необичайно за китоподобните) в Средиземно и Арабско море. Тя все пак предпочита по-хладните умерени и полярни райони. Макар че понякога е забелязвана в дълбоки води, крайбрежието като цяло е предпочитано пред открито море.

Косатките имат особено висока концентрация в североизточната част на Тихия океан, където Канада се извива към Аляска, по крайбрежието на Исландия и на Северна Норвегия. Те често се срещат в антарктически води чак до ледената кора и се смята, че навлизат под нея, дишайки във въздушни джобове, както белугата. В Арктика косатките рядко се срещат през зимата и не се доближават до ледената кора. Те посещават тези води през лятото.

Данните за присъствието им в открито море и в тропическите води са по-редки, но не необичайни. Те показват, че косатката може да живее при почти всякакви температури на водата. Не съществуват оценки за общата световна популация. Местните оценки са за около 75 000 в Антарктика, 8000 в тропическия Тихи океан, до 2000 около Япония, 1500 в североизточната част на Тихия океан и 1500 около Норвегия. Ако се добави много груба оценка за непроучените райони, общият брой би могъл да е около 100 000.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар