„Държава, разделена между двете коалиции“: Габриел няма да подпише меморандума на ПП-ДБ 

22 февруари 2024 07:56   2349 прочита
сн.off news
сн.off news


сн.off news

 Вицепремиерът Мария Габриел (ГЕРБ) няма да подпише меморандума за управление, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Това заяви самата тя на извънреден брифинг в Министерство на външните работи. По думите й всички предложения в документа погазват Конституцията и са „опит за овладяване на съдебна система, регулатори и контролни органи“. 

Няма да подпиша т. нар. меморандум. Всичко има граници, моите са че не приемам държавата да се управлява от тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията“ заяви Габриел, но отказа да отговаря на журналистически въпроси. 

Вицепремиерът попита защо не е подписано подобно споразумение в началото на управлението, както са настоявали от ГЕРБ. Попита и дали ПП-ДБ предлагат подобен меморандум да се подписва на всеки 9 месеца при ротация или само когато премиерът ще е от ГЕРБ. 

Това е саботиране на процеса на разговорите и е проява на всичко друго, но не и желание за продължаване на съвместното управление“ заяви тя. 

Изявлението на Габриел идва в преломен момент за управляващата коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ. Само след две седмици премиерът Николай Денков ще входира оставката си, а Мария Габриел трябва да поеме управлението. Поне такава бе уговорката между политическите сили, когато миналата година сформираха правителство. Идеята бе ротация на премиери на всеки 9 месеца. Оказа се обаче, че един от споровете е за това кой ще оглави Министерство на външните работи. 

Избори 2 в 1 
ПП-ДБ предложи меморандум, в който е записано, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тази сутрин заяви, че не е чел документа, но го определи като незрял и неприемлив. Според него „изборите 2 в 1 са абсолютен логичен завършен на некоалицията“. 

Сега Габриел обаче нажежи още повече ситуацията, като заяви, че идеите на ПП-ДБ предполагат „държавата да бъде разделена между двете коалиции, а регулаторите, съдебната система, службите и контролните органи да бъдат поделени, което може да доведе до политическото им овладяване. “ 

Намирам меморандума като ултиматум, с цел политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите. Правовата държава се ръководи от принципите на върховенство на закона“, заяви Габриел. 

По-рано през деня съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че документът не е ултиматум, а отворена позиция, за да се стигне до разбирателство. 

Предложенията 
Мария Габриел коментира няколко от предложенията на ПП-ДБ. Заяви, че съдебната реформа е безспорно приоритет, но заложените цели ще бъдат трудно постигнати за 9 месеца и че ще се изискват с ясното съзнание, че не може да се изпълнят. 

Ако беше толкова лесно, защо не го заложихме и не го постигнахме до този момент? 

По отношение на службите и идеята за промяна на процедурата за назначаване на ръководителите на ДАНС и ДАТО с решение на НС, но по предложение на МС, Габриел попита защо е фиксиран срок от 1 юни 2024 г. Според нея той съвпада с изборната кампания за членове на евро парламент, а липсват мотиви как ще се случат промените без застрашаване на националната сигурност. 

Това е пореден опит за заемане на постове за овладяване на службите. “ 

По думите й по отношение на Комисията за защита на конкуренцията, ПП-ДБ предлагат законът да се променя всеки път в зависимост от това колко партии участват в управленската коалиция. Според нея така разписаното предложение предполага „политическо овладяване, а не неутралност на регулатора“. 

Допълни, че политики по отношение на еврозоната, икономиката, здравеопазването, образованието, енергетиката липсват. 

Те по-малко ли важни ще бъдат за управлението на страната? “   ,економик. бг 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар