ДПС мисли за вот на недоверие заради външния министър Митов

29 март 2016 08:45   1852 прочита
Мустафа Карадайъ (вляво) заедно с другите съпредседатели на ДПС - Рушен Риза и Четин Казак. Сн.: БГНЕС
Мустафа Карадайъ (вляво) заедно с другите съпредседатели на ДПС - Рушен Риза и Четин Казак. Сн.: БГНЕС


Мустафа Карадайъ (вляво) заедно с другите съпредседатели на ДПС - Рушен Риза и Четин Казак. Сн.: БГНЕС

ДПС обмисля внасянето на вот на недоверие заради изказването на министър Даниел Митов за край на мултикултурализма, съобщи от Кърджали "Труд".

За такъв политически ход против правителството е намекнал съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на областната конференция на местната партийна структура.

В четвъртък външният министър Митов обяви: “Европа има огромен проблем години наред с провежданата политика на концептуален мултикултурализъм и културен релативизъм. Ерата на мултикултурализма и културния релативизъм е приключила”.

Според 45-годишния депутат от ДПС, който стана съпредседател на партията в края на декември м. г. след трусовете в нея, и премиерът Бойко Борисов трябва да бъде питан за думите на външния си министър.

Мултикултурализмът няма строго и еднозначно определение. С термина се означава най-общо политическа философия и практика на хармонично развитие на общества, изградени от равностойно съжителстващи различни етнически и религиозни общности.

В последните години наблюдатели често отбелязват края или «провала» на мултикултурализма, най-вече в Западна Европа. Повод обикновено са онези групи от малцинствата, които стават среда за екстремистки прояви и тероризъм.

48 депутатски подписа са нужни, за да бъде внесен вот на недоверие. Ако ДПС реши да го инициира, най-вероятно ще потърси подкрепата на колегите си от БСП.

За да падне правителството, вотът трябва да бъде подкрепен от 121 депутати в пленарната зала, което на този етап изглежда невъзможно.

Досега е имало само един вот на недоверие против кабинета ""Борисов 2". Той беше внесен миналия месец заради здравната политика и на 19 февруари депутатите го отхвърлиха.

В последните дни ДПС отново заговори за предсрочни парламентарни избори, припомня «Труд». В Смолян Карадайъ по-рано е заявил: “Ние като ДПС трябва да съхраняваме сигурността и стабилността на държавата, нашите региони и всеки един отделен човек. При тази идейна разнородност в това правителство, включително и с това шизофренно поведение на някои персони, като част от сегашното мнозинство, не водят към добро нито страната, нито правителството".

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар