Доц. Кунчев разкри къде удря COVID-19 и има ли праг на заболелите у нас

24 юни 2020 09:48   2912 прочита


Донякъде разбирам чисто емоционално факта, че хората искат да отхвърлят маските и забраните и да започнем да живеем както преди, но вирусът е все още тук и циркулира. Той удря там, където не се спазват мерките. Това заяви в ефира на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Що се отнася до глобата на премиера, той заяви, че е глобен с 300 лв., както всички останали, който са били с него в Рилския манастир и не са спазвали правилата.  "Не сме говорили по въпроса", уточни той и добави, че предписания са изпратени и на парламента, защото там също правилата не се спазвали съвсем стриктно.

"Има сериозно повишаване на заболяваемостта и повече хора, постъпват в болница. Агресивността на вируса отслабна. Ако имаме убедеността чисто медицинска - то ние ще препоръчаме нови мерки на правителството. Ние търсим баланс. С възобновяване на живота - заболеваемостта се вдига. 4-5% от хората са заплашени от вируса. Възрастните хора и сега много не ходят, пазят се, те са рисковата група. Има значение и хроничните заболявания", каза още доц. Кунчев.

"При това заболяване праг няма. Има случаи, при които в едно семейство с един болен два месеца другите не се разболяват, а в Перущица един пастор зарази куп хора. Не знае все още как се разпространява, познаваме го от 6 месеца", категоричен е той.

Що се отнася до плащането на PCR тестовете и това да се ползват за всеки, влизащ в болница, то той заяви, че би спестило много рискове и е "за" тази идея на БЛС. Бързите тестове са между 10 и 30 лева и са за сметка на болницата, а PCR са за сметка на общественото здравеопазване.

Що се отнася до случая с Григор Димитров и контактните му хора, той заяви, че няма нужда да се направи масов скрининг.

Доц. Кунчев уточни, че Клиничната пътека за COVID-19 ще бъде коригирана и няма да е 600 лева. Това не е моя работа, а въпрос на договорки между БЛС и НЗОК.

Няма доказателства, че кръвната група е от значение, че етносът е от значение, както и че температурата ще повлияе, заяви още той.

Кунчев каза, че в Гърция мерките са много по-строги и се спазват много повече, отколкото у нас. "5000 евро е глобата, ако дойде сервитьор без шлем. Порциите са завити в стреч фолио. Те бяха много по-затворени от нас. След месец ще сравняваме статистиката на случаите, защото в малък отрязък от време винаги има случаен фактор", смята той.

По думите му никой в света не може да каже, че колективният имунитет ще е траен.

Попитан есента за какво да се подготвим, той заяви: Не зная, никой не знае. Ако някой ви каже, че знае - да се готви за Нобелова награда./novini.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар