Добрев: Без особените залози днес нямаше да има централи

18 март 2013 13:30   3010 прочита
Снимка: БТА
Снимка: БТА


Снимка: БТА

Без особените залози днес нямаше да има централи, които да продават три пъти по-скъп ток от АЕЦ „Козлодуй“, коментира в студиото на „Нова Телевизия“ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод последните документи, касаещи инвестициите в ТЕЦ Марица Изток 1 (AES”Гълъбово“) и ТЕЦ Марица Изток 3 („КонтурГлобал“).

От тези договори българинът получава по-скъп ток и задължението да плаща високите цени в продължение на 15 години.

Според данните инвестициите в двете централи са гарантирани с приходите на Националната електрическа компания (НЕК), което поставя въпроса защо държавната компания сама не е строила или модернизирала тези централи. Първите инвеститори обаче са български офшорни компании, а един от собствениците е Красимир Георгиев, собственик на фирмата Frontier, разкри още Добрев.

По-късно, когато договорите и особените залози са били сключени, проектите са продадени на американски компании.

Споразумението за тези два проекта е било подписано в последните дни на кабинета „Костов“, но в него е записано само договаряне на особените залози. Следващото правителство е подписало договорите. „Протоколът (който разрешава на НЕК да сключи особените залози – бел. ред) е с подписа на Румен Овчаров“, допълни още Добрев.

„До момента, до който не е подписан този особен залог, не са извършени никакви разходи по този проект. Това е едно споразумение на хартия“, обясни още бившият министър.

След особения залог е бил сключен заем и със средствата е построена централата, която продава два пъти по-скъпо ток от ТЕЦ „Марица Изток“2 и три пъти по-скъпо от АЕЦ „Козлодуй“. В споразумението на Иван Костов е записано още, че ако проектът не стартира и няма инвестиции в продължение на три години, документът стане невалиден.

Има ли начин за ново намаление на цената на тока?

Делян Добрев коментира и възможността за ново намаление на цената на тока. За него по-ниските цени от началото на месеца са реални и решението не е временна мярка, защото се дължи на намалението на технологичните разходи на електроразпределителните дружества и на по-ниската цена на природния газ, които няма да се променят.

Според него има още малко резерви, ако има промяна в микса – изваждане на скъпи централи, за които държавата няма ангажименти и увеличаване на дела на АЕЦ „Козлодуй“. „Това обаче няма да направи чудеса, това намаление ще бъде в рамките на няколко процента“, убеден е бившият министър.

източник: dnes.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар