До началото на 2024 г. АМ "Хемус" ще бъде завършена изцяло

29 май 2018 09:19   3539 прочита
Снимка: bTV
Снимка: bTV


Снимка: bTV

В рамките на изминалата година е започнало реалното строителство на деветкилометровата отсечка от Ябланица

До началото на 2024 г. автомагистрала "Хемус" ще бъде завършена изцяло, каза във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По думите му този график не е оптимистичен, а реалистичен. В рамките на изминалата година е започнало реалното строителство на деветкилометровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен, очаква се отсечката да бъде приключена до година и половина, посочи той.

Приключва проектирането на 52 км между пътен възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен. Според новите разчети тази част от трасето ще спести между 200 и 300 милиона лева от предвидения бюджет, а пускането в експлоатация на лота се очаква през 2020 година.

През август тази година ще стартира тръжната процедура на 85 километровото трасе от разклона Ловеч-Плевен до разклона за пътя Русе-Велико Търново, за да може през 2021 г. да бъде реализиран и той, каза министър Нанков.

Министърът прогнозира, че около 160 км от магистралата ще бъдат завършени до края на 2021 г.

В най-изостанала фаза е 90-километровият участък от разклона Велико Търново-Русе до пътен възел Буховци. Реалното изграждане на 16-километровото трасе между пътните възли Буховци и Белокопитово ще започне след около два месеца и половина, отбеляза Нанков.

Той посочи, че съкратените срокове няма да повлияят на качеството на строителството.

Министърът коментира, че обществената поръчка за строителство на пътя "Велико Търново - Русе" може да започне още в рамките на тази година, ако съдебното решение по обжалването за ОВОС бъде в полза на АПИ.

Участъкът от 133 км е разделен на три отсечки, той ще обхваща бъдещото трасе към втория мост на Дунав при Русе и пътния възел до град Дебелец. Нанков подчерта, че за финансирането на пътя ще са нужни малко над 1 милиард лева, а пътят трябва да бъде завършен в средата на 2022 година.

Пред журналисти министър Нанков коментира, че очаква от приходите от тол системата след средата на 2019 година да бъдат ремонтирани пътни участъци, за които през тази година няма предвидени средства.

По материали на БТА

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар