До края на месеца определят условията, на които трябва да отговарят новите изтребители

07 май 2013 16:30   2520 прочита
Не е имало решение на Министерски съвет за избор на конкретен изтребител и доставчик. Сн.: БГНЕС
Не е имало решение на Министерски съвет за избор на конкретен изтребител и доставчик. Сн.: БГНЕС


Не е имало решение на Министерски съвет за избор на конкретен изтребител и доставчик. Сн.: БГНЕС

До края на месеца ще се определят условията, на които трябва да отговарят новите изтребители за армията, а следващите 3 месеца ще започне процедурата за подаване на юридически необвързващи оферти от производителите.

Това е много добра първа стъпка, която ще ни позволи постепенно да анализираме и възможностите в годините, които ще имаме във финансово отношение, да видим какви средства да заложим в бъдеще. Това коментира след заседанието на кабинета министър-председателят Марин Райков, цитиран от "Фокус".

По думите му, модернизацията на армия и обновяването на въоръжението нямат алтернатива в България и това произтича от ангажиментите ни в НАТО и националната ни сигурност.

Вчера президентът Росен Плевнелиев обясни, че армията ни има нужда от модернизиране и че е "за" купуване на нови 9-10 изтребителя.

Според него се очаква до месец да се навлезе във финалната фаза от предварителната подготовка на процедурата и тя да приключи до три месеца.

Министърът на финансите Калин Христов заяви, че не е имало решение на Министерски съвет за избор на конкретен изтребител и доставчик.

"Ние довършваме процедурата. До края на месеца се дефинират условията, на които трябва да отговаря изтребител по стандартите на армията и на ангажиментите, които имаме към НАТО и към сигурността ни. След това започва процедурата за подаване юридически необвързващи оферти”, обясни Христов.

Миналото правителството даде зелена светлина на преговорите за покупка на употребявани изтребители през декември.

Върху три варианта за нов тип боен самолет се спряха работещите по проекта експерти като покриващи изискванията и в същото време доближаващи се, макар и в различна степен, до финансовите възможности - нови самолети "Грипен" от Швеция; употребявани "Юрофайтър" от Министерството на отбраната на Италия и употребявани Ф-16 от Португалия - с цялостен логистичен пакет от САЩ.

Финансовият "таван" на проекта е 700 млн. лева.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар