Джо Байдън подписа! Американските оръжия потеглят към Украйна

24 април 2024 22:17   2363 прочита


Законът за новия пакет от военна помощ за Украйна, Израел, Тайван и други американски съюзници е на обща стойност 95 милиарда долара, предаде Ройтерс

Американският президент Джо Байдън подписа днес преминалия през много перипетии закон, който осигурява милиарди долари нова военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, като постигна необичаен двупартиен консенсус няколко месеца преди президентските избори и сложи край на споровете си с републиканците в Конгреса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Този закон дава жизненоважна подкрепа на партньорите на Америка, за да могат да се защитават от заплахите срещу своя суверенитет", каза Байдън.

Новият пакет от военна помощ включва 61 млрд. долара за Украйна и 26 млрд. долара за Израел, а също 1 млрд. долара за хуманитарна помощ за Газа и 8 млрд. долара за сдържане на военната мощ на Китай в Индо-тихоокеанския регион, посочва Ройтерс.

Законът влиза в сила незабавно, а Байдън посочи, че е одобрил първоначална доставка на оръжия за Украйна на стойност 1 млрд. долара, която ще започне до часове.

Този първоначален пакет включва бойни машини, боеприпаси за системите "Стингър" и ХАЙМАРС, 155-милиметрови артилерийски снаряди, боеприпаси за противотанкови системи "Джавлин" и други оръжия, които могат незабавно да заминат за фронта.

Байдън благодари на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън за излизането от задънената улица по отношение на новия пакет военна помощ и обеща скоро да обърне внимание на граничната сигурност, която е ключов въпрос за републиканците.

"Законът е пример за това на какво е способна Америка, когато се обединим въпреки различията", каза американският президент.

Байдън обвини лоялните на Тръмп републиканци, че с месеци са блокирали помощта.

Американският лидер каза, че приемането на закона изпраща ясно послание към руския президент Владимир Путин, чиято армия бележи напредък в Украйна.

"Той отново се провали. Америка застава зад приятелите си /.../ Пред никого няма да преклоним глава, пред никого, със сигурност не и пред Владимир Путин", каза Байдън./Fakti.bg

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар