Детските градини и яслите поетапно възстановяват дейността си 

22 май 2020 07:21   1834 прочита


От днес детските градини и яслите в страната поетапно възстановяват дейността си. Общините сами вземат решение кога точно да отворят градините в периода от 22 май до 1 юни, като се съобразят с въведените противоепидемични мерки, припомня БНР. 

Медицински бележки за здравословното състояние на децата няма да се изискват, но родителите трябва да попълнят декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което да декларират, че са запознати с всички мерки, които се предприемат в детската градина. 

Ще бъде осигурена дистанция между различните групи и персонала. 

Температурата на децата ще бъде мерена всяка сутрин. 

В София днес врати ще отворят само няколко от частните детски градини, съобщава БНР. В една от тях директор е Илонка Горанова. Тя обясни, че градината е дезинфекцирана, персоналът е инструктиран, взети са всички противоепидемични мерки и очакват първите деца: 

„Първият ден децата ще бъдат малко. В групите ще има не повече от 4-5 деца. Ние очакваме постепенно до началото на месец юни да се включат 80% от децата. “ 

Общинските детски градини в София, Пловдив и Бургас ще отворят на 26 май. 

От образователното министерство призоваха ако родителите имат възможност, да оставят децата си вкъщи. 

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС. 

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар