ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА: Статиите в медиите няма да се приемат за сигнали за корупция по високите етажи 

21 септември 2023 08:05   2601 прочита


 
Публикации в средствата за масово осведомяване няма да се приемат за сигнали за корупция по високите етажи на властта, реши окончателно Народното събрание с гласуваните текстове в законопроекта за противодействие на корупцията. 

Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лице, което заема публична длъжност, може да подаде сигнал до Комисията за противодействие на корупцията - лично или чрез адвокат. 

Депутатите записаха окончателно и че сигнали могат да бъдат получавани и от всички канали за вътрешно или външно подаване по реда на Закона за защита на лицата, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения. 

Топ български продукти за дома и семейството 
Edna. bg 
Топ български продукти за дома и семейството 
Подаденият по надлежния ред сигнал ще е основание за извършване на проверка за наличието на данни за корупция или за конфликт на интереси. 

Проверката ще се извършва в 90-дневен срок от получаване на сигнала, като е предвидена възможност за удължаване на срока еднократно, но само с месец. Всеки, подал сигнал, ще трябва да се уведоми за резултатите от проверката и за решението. 

Първоначално предвидената възможност за сигнал да се приема и публикация в медиите срещна острото възражение на ИТН и "Възраждане". Депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова мотивира искането за отпадане на тази възможност: 

"Представяте ли си колко е лесно да бъдете обект на разследване по такъв сигнал от една електронна медия от Каспичан, зад която никога няма д аразбирити кой стои". 

Мнозинството гласува окончателно предвиденото в закона при изпълнение на служебните си задължения органите на Комисията да може да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо при условията и по реда на закона за МВР. 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар