Депутати от партията на Макрон ще предложат налог върху яхтите и луксозните коли

09 октомври 2017 10:00   1061 прочита
Снимка: EPA
Снимка: EPA


Снимка: EPA

Миналата седмица Макрон изпълни предизборното си обещание да премахне "данък богатство"

Депутати от партията на френския президент Еманюел Макрон ще предложат изменение на проектобюджета за 2018 г., с което да бъде наложен данък върху луксозните яхни, скъпите коли и ценните метали, каза днес високопоставен партиен представител, след като бяха отправени критики към решението на президента да премахне френския "данък богатство", съобщи Ройтерс.

Миналата седмица Макрон изпълни предизборното си обещание да премахне "данък богатство" - символ на социалната справедливост за левите, но също така критикуван, че пропъжда хиляди милионери в чужбина.

Левите заявиха, че това решение на Макрон е доказателство, че той е президент на богатите - определение, от което бившият банкер се опитва да се отърве, откакто пое президентския пост през май.

Планираната национална стачка на работещите в държавния сектор във вторник ще окаже допълнителен натиск върху Макрон.

С "данък богатство", който бе въведен от социалистите през 80-те години, се облагаха хората с активи над 1,3 милиона евро (1,5 милиона долара).

Той ще бъде заменен с данък върху недвижимостите, но яхтите, бижутата и луксозните автомобили няма да бъдат обхванати, въпреки че финансовият министър остави отворена вратата за промени.

По думите на председателя на парламентарната група на партията на Макрон "Република, напред" Ришар Феран пред регионалния вестник "Уест Франс" идеята за реформата на "данък богатство" е била да не се пречи на допринасящите за развитието на производствената икономика.

Облагането с данък на недвижимото имущество отговаря на това, но неща като яхти, луксозни коли, скъпоценни метали също не допринасят за продуктивната икономика, допълни той.

Феран каза, че правителството подкрепя въвеждането на изменението.

Парламентарната финансова комисия ще разгледа проектобюджета за 2018 г. тази седмица.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар