Деница Сачева: Без декларация няма да има детски добавки

23 октомври 2020 07:56   2685 прочита


 Без декларация родителите няма да получават детски добавки, независимо, че подоходния критерий от догодина отпада. Същото важи и за помощта за учениците от първи до осми клас, който вече ще получават не 250, а 300 лева. Помощта обаче ще се раздели на две - за първия и за втория срок. Това съобщи днес социалният министър Деница Сачева, цитирана от vevesti. bg. 


За да получават родителите детски добавки, за които отпада подоходният критерий, задължително трябва да се подаде декларация в социалните служби, каза социалната министърка Деница Сачева. 

Ако не бъде подаден документът, помощта няма да се изплаща. Това важи и за помощта за първокласниците и осмокласниците, която се увеличава на 300 лева и ще се изплаща на два пъти – за първия и за втория срок. В бюджета за социални дейности за догодина се предвиждат 1, 978 милиарда лева, което е увеличение с 653 милиона лева. 

Минимална пенсия от 300 лева и максимална от 1440 лева са предвидени в бюджета за догодина на Държавното обществено осигуряване. 

С 50 лева се увеличава помощта за първокласниците и осмокласниците и ще се дава на всички деца, заяви във Велико Търново министърът на труда и социалната политика. 

15 милиарда лева е бюджетът за догодина за пенсии, заяви социалният министър Деница Сачева: 

„В това число влизат и 5% увеличение по швейцарското правило от 1 юли и 50 лева, които ще се дават до края на месец март. Средствата, които обявихме, че ще дадем в размер на 120 лева на тези, чиято пенсия е от 300, 01 лв. до 369 лв., са предвидени в социалните разходи“. 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар