Данни на Евростат: България е на трето място по ръст на безработицата в Източна Европа 

02 октомври 2020 06:20   1631 прочита


 През летните месеци България се нарежда заедно с Хърватия и Словакия в топ три на страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с най-високо равнище на безработицата. 

От юни насам нивото на показателя у нас се задържа над 6%, като за август месец е 6, 2% при ниво от 3, 9% за същия месец на предходната година, показват последните данни на Евростат, публикувани днес. За юни и юли равнището е съответно 6 и 6, 1 на сто. 

Ръстът на безработицата нарежда България след Словакия и Хърватия, като най-сериозно засегнатите от корона кризата страни що се отнася до пазара на труда. В другата балканска държава резултатът за август е от 8, 3 на сто, като тя е на първо място в региона по ниво на безработицата. В Словакия показателят се задържа на 6, 8 на то за осмия месец на годината. 

В страни като Чехия и Полша показателят остава на осезаемо по-ниско равнище в сравнение не само с останалите в региона, но и с целия Европейски съюз (ЕС). 

За първата към август 2020 година безработицата нараства с един процентен пункт до едва 2, 7 на сто. Година по-рано страната достигна исторически момент в това отношение, като броят на неработещите там достигна най-ниското си ниво от 1989 година насам, а безработицата се движеше около 2 на сто. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар