Дамян Дамянов: Кунева говори с меден гласец, действа като балсам за комплексите на българина

29 юни 2011 00:20   10276 прочита


Парадоксът е, че зад най-европейското лице стоят символите на неевропейския преход на България - олигарсите

Дамян Дамянов е може би най-нестандартното номеклатурно чедо. Израснал с щерките и синовете на най-големите величия покрай баща си Райко Дамянов, днес зрелият мъж вместо да жали по доброто старо време, трепти като мембрана на всяка обществена неправда, а би могъл да нареди живота си според правилата на предноемврийското и следноемврийското "революционно време". Засега се задоволява да активизира политическите си сетива, когато има повод. А идат избори...

- Г-н Дамянов, казвате, че Меглена Кунева е много интересен феномен, нов за нашата политическа сцена. Какво имате предвид?

- Тя говори с меден гласец, приспивно и гальовно, действа като балсам за европейските комплекси на българина. Смисълът на подсъзнателните й послания е, че тъй като тя е станала европейка от висок клас, то и ние, ако гласуваме за нея, ще станем перфектни европейци. Тя говори примерно така: да повишим качеството и ефективността в нашата работа. Да прилагаме европейските критерии в нашия живот. Да оптимизираме вземането на управленски решения в нашия живот. Да концентрираме усилията си в главните решения. И т.н...

Нейният гений се изразява в метаморфози - превъплъщенията на доброто и послушно, европейски възпитано момиче. Тя лесно може да омае Жозе Мануел Барозу и Оли Рен, но да видим как ще стигне до ума и сърцето на българския избирател.

- Добре де, кой стои зад инициативния комитет на издигането на Меглена Кунева, след като на преден план в него са изтикани бедни интелектуалци, спортисти и нито един мастит бизнесмен или пък нито една богата и неопетнена публична личност?

- За какво са й на този етап личности, след като зад гърба на Кунева стоят сериозни финансови интереси. На първо място забогателите при управлението на НДСВ, недоволните олигарси от БСП, част от ръководството на ДПС, което вижда в нейно лице защитник и крепител на своите интереси. Парадоксът наистина е голям. Няма съмнение, че при балотаж зад нея ще се нареди и прослойката от забогатели демократи от СДС и ДСБ. Освен това определена част от "надпартийния" капитал ще я подкрепи.

Тя е прогнозируема, послушна и управляема.

А не се очертава неизвестният засега кандидат на ГЕРБ да засегне интересите на управляващата върхушка.

- За което, разбира се, нямате засега аргументи, индикации, още по-малко доказателства? Да не говорим, че нито го знаете, нито дори предполагате кой ще е той?

- ГЕРБ имат достатъчно независим лидер, който не би се съобразил с интересите на политическите си опоненти. А доказателства, че намеренията на Кунева са да се внедри във висшите ешелони на политиката, има достатъчно. Дори да вземем само един такъв факт - кандидат-президентката светкавично се снабди с доста луксозен офис на доста престижно място - ъгъла на една от най-престижните софийски улици "Оборище" и "Васил Априлов".

А това показва, че отзад стоят отромни пари.

Сега не бих искал да боравя и цитирам клюки, но ако нещата са верни, това означава, че зад Кунева стоят едни от най-богатите български олигарси. Това е парадокс, нали - зад най-европейското лице да стоят едни от най-неевропейските символи на неевропейския преход на България.

- Пазят ли още фамилия Пръмови вилата си в Бояна, но не тази на УБО, а построената със собствени средства?

- Не съм се интересувал отдавна, но предполагам, че я пазят. Членовете и кандидат-членовете на Политбюро обитаваха оградения район на правителствените вили между Бояна и над Княжево. Това беше един от най-охраняваните райони в Бъгария. Тези вили бяха номерирани и стигаха до номер 22, поне до началото на 80-те години. Тъй като беше един от любимците на Тодор Живков, тъстът на Кунева Иван Пръмов също ползваше вила там. През 80-те години апетитите за закупуване на тези вили се засилиха от страна на членовете на Политбюро. Известно ми е, че Милко Балев и Пенчо Кубадински са настоявали нееднократно пред Живков да закупят вилите, които обитават.

Но Първия беше на принципната позиция, че тези вили са държавни, трябва да си останат държавни и да бъдат за поколенията. Разбира се, в края на управлението му той любезно разреши на Владимир Живков и на Евгения Живкова да си построоят частни вили в най-горната част на района. Вилата на Владко Живков, оборубдавана с най-луксозно западно и българско обзавеждане - техника, мебели, заедно с градината е струвала по цени от 1987 до 1889 г. около 175 000 лв. А на Евгения Живкова аналогичната вила с градината струваше около 150 000 лв.

Например в Драгалевци почти до гората на ул. “Лешникова гора” се построиха вилите на Добри Джуров, Огнян Дойнов, Димитър Стоянов и други по-малки шефове от УБО и ДС. След като Дойнов бе освободен от постовете си, неговата вила бе закупена от Станко Тодоров. След 10 ноември семейството я даваше под наем.

Преди това обаче, през 1970 - 1971 г., над пътя между Драгалевци и Киноцентъра на едно прекрасно място се построи една от най-красивите и представителни вили в национален стил, явно с много изискана архитектура, от тогавашния министър на строежите Марин Грашнов - баща на небезизвестния след десети ноември Владимир Грашнов.

Много популярно беше и Симеоново - там построиха вили генерали и полковници от ДС, както и академици и професори от БАН.

- Какъв беше редът за строеж на вилен дворец?

- Единият начин беше виден държавен или партиен ръководител да вземе заем от БНБ, а по-трудният начин беше да пише коленопреклонно писмо до Тодор Живков с молба Секретариатът на ЦК на БКП да му отпусне определена сума в рамките на 10-15 000 лв. Мисля, че такова писмо към края на 80-те е писал и Иван Пръмов, свекърът на Уляна Пръмова, но не съм сигурен. Такива суми се отпускаха на най-приближените на Тодор Живков еднократно. Вилите се строяха с най-скъпи материали, част от тях - вносни, плащани по държавни цени, но по-интересно е, че майсторите бяха от Строителни войски. Градините и парковете на вилите бяха засаждани с най-красивите растения и дървета от разсадника в резиденция Врана.

Тези вили съществуват и до днес, ако ВИП наследниците не са ги продали. Всъщност за нищо не мога да бъда сигурен, защото за тях съм чул такива слухове, че ми настръхва косата. Чувал съм например, че вилата на Пръмови е продадена на Илия Павлов, което аз лично не вярвам, отдавам го на мимолетен милионерски каприз без реализация по времето, когато босът на "Мулти" и Кунева имаха определени контакти...

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар