Д-р Кунчев: Атакуват ни респираторни и чревни вируси

02 декември 2017 10:17   1813 прочита
Не очакваме извънредни ситуации с грипа, каза д-р Ангел Кунчев. Сн.: БТА
Не очакваме извънредни ситуации с грипа, каза д-р Ангел Кунчев. Сн.: БТА


Не очакваме извънредни ситуации с грипа, каза д-р Ангел Кунчев. Сн.: БТА

В момента циркулират различни респираторни вируси и ентероколити. Грип у нас все още няма и закъснява в цяла Европа. Щамът "Хонг Конг" засега е по-активен.

Това каза д-р Ангел Кунчев - главният здравен инспектор на държавата в интервю за Дир.бг.

- Атакува ли грипът вече?

- Не, не ни атакува. До момента нямаме изолация на грипен вирус в страната. Въпреки че изследваме проби от хора с подобна симптоматика, все още основно циркулират различни респираторни вируси, каквито срещнахме в предходните два месеца. Горе-долу такава е ситуацията и в Европа.

Общо взето грипът има известно закъснение, защото предни години по това време положителните проби стигаха 20-30 процента от изследваните, а сега в Европа са само 4%, а при нас изобщо няма и в други страни. Общо взето в половината страни хваща, но отделни спорадични случаи.

- Това какво означава - по- слаб ли или по-добър имуминет имаме ли?

- А, не. Означава, че просто закъснява като време. Оттук не може да съдим за интензивността и за вида на заболяването. Както миналата година избърза и вместо в края на януари дойде още по Коледа. Тази година може да закъснее. Но може да сме по-точни, когато някъде в Европа започне, сега е твърде рано....

- Наблюдава ли се нов пик на острите респираторни заболявания във връзка със застудяването в страната?

- Има известно увеличаване. Те обаче много трудно се отразяват в статистиката, тъй като протичат сравнително леко и много малко хора търсят лекарска помощ за тях.

Има, включително и такива, които дават ентероколитни прояви, което не е много характерно за респираторните вируси, протичащи с диарични изхождания, макар и не тежки. В 99% от случаи за един-два дни минава тази картина, но все пак е неприятно. Обикновено по този повод не се налага да се взимат болнични, не се налага да се остане вкъщи, карат се на крака.

- Нека да припомни, какъв грип ще ни атакува тази зима?

- Тази зима най-вероятно ще се сблъскаме с два варианта на А грипни вируси. Те са тези, които почти винаги предизвикват епидемиите. Разбира се, ще има и циркулация на В грипни вируси, но тя е по-скоро продължаваща.

А от А вирусите, новият щам, с който не сме се срещали досега, е заместникът на "Калифорния", заместникът на пандемичния свински грип, е "Мичиган", а другият е малко по-познатия "Хонг Конг".

За момента, поне от малкото изолации, които има в Европа, "Хонг Конг" е малко по-често срещан, а дали той ще бъде основният причинител на епидемията тази година, все още е рано да се каже.

Тази година противогрипните ваксини свършиха твърде рано и не отговориха на търсенето на пазара. На какво се дължи това?

- Държа да се знае, защото много често получаваме обвинения, че противогрипната ваксина не е част от календара и Министерството на здравеопазването нито я купува, нито я разпределя, тя е на свободния пазар, в аптеките. Вносителите се базират винаги на количеството от предходните години и тъй като предходният процент на имунизации не минаваше 2-2,5%, същите количества са поръчани, които тази година се оказаха недостатъчни.

Дали на база на нашите кампании за информиране на населението или по някакви други причини, но процентът на имунизация скочи на 4,5, което е почти удвояване спрямо миналата година, и ваксините се изчерпаха.

Вероятно догодина вносителите ще се съобразят с това и ще внесат по-големи количества, но сега почти никъде не може да се открие.

- Да очакваме ли по-тежък грип тази зима?

- Нямаме основание да очакваме извънредни ситуации, свързани с грипа. Ние всяка година се срещаме с епидемия. Сега, доколко ще бъде интензивен, е малко рано да се каже. Но клиничната картина, която знаем от Южното полукълбо, защото там вече се разви такава епидемия – в Австралия и Южна Африка, е че става въпрос за класическо протичане на грипа. Да, по-интензивен, специално в Австралия беше два и половина пъти по-интензивен спрямо миналата година, но без някакви кой знае какви усложнения, грип като грип.

- Може ли да слагаме все още противогрипна ваксина?

- По принцип може, макар че ние препоръчваме от края на септември до края на ноември като най-подходящо време за имунизации. С оглед на това, че организмът след имунизация не е веднага защитен, защитните антитела достигат след 20-ия ден, ние предпочитаме да е по-рано за да може при евентуални срещи с грипа през декември да сме защитени.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар