COVID картата на България: Все повече зони в червено и тъмночервено

26 януари 2022 11:59   2982 прочита


Търговище премина в тъмночервената зона по заболеваемост от COVID-19 и така почти цяла България е в тъмночервено. Единствено Кърджали все още е в червената зона. Това показва справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

14-дневната заболеваемост от коронавирус достигна 1582.23 на 100 хиляди души – с над 1500 повече от предния ден, предаде dariknews.bg.

 

КАРТА НЦЗПБ

НЦЗПБ

 

Североизточният регион премина от Етап 1 в Етап 2 по новия План за справяне с коронавируса. Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19

На нея се вижда, че първи и пети регион са в Етап 3 и се очаква да останат в него и след пет дни. Втори и четвърти регион са в Етап 2, но се очаква да преминат в Етап 3, а трети регион от днес също е в Етап 2. 

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които ще се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19

 

 

таблица мерки план

Министерски съветПърви етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време. От динамичните карти с актуална статистика става ясно, че най-голям е броят на карантинираните в София град - 419,2 хиляди души, следвана от Пловдив със 181,9 хиляди души. 

 

 

карта в реално време

coronavirus.bgНай-малко са карантинираните заради коронавируса във Видин, Смолян и Търговище, където под карантина са съответно 25,1 хиляди, 27,7 хиляди и 29,9 хиляди души.  

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар