Ципрас привиква ваканцуващите депутати да гласуват сделката

12 август 2015 09:44   2601 прочита
Алексис Ципрас: Да няма възражения на депутатите заради ускорения график на работа. Сн.: EPA/БГНЕС
Алексис Ципрас: Да няма възражения на депутатите заради ускорения график на работа. Сн.: EPA/БГНЕС


Алексис Ципрас: Да няма възражения на депутатите заради ускорения график на работа. Сн.: EPA/БГНЕС

Споразумението между международните кредитори и правителството на Гърция беше внесено в гръцкия парламент тази нощ и ще се гласува на 13 август.

Текстът на споразумението по третия спасителен план за Гърция на стойност 85 милиарда евро за три години трябва да бъде ратифициран от депутатите.

Законът трябва да мине през парламента бързо, за да може в петък министрите на финансите от еврозоната също да го одобрят и страната да получи първия транш от помощта навреме, за да може на 20 август да плати поредната вноска по заема към Европейската централна банка (3.5 млрд. евро).

Европейските кредитори обаче все още не са дали политическото си съгласие за договореното принципно споразумение.

Техническо споразумение след маратон

Преговорите между различните страни се водеха в продължение на две седмици в хотел в центъра на Атина и приключиха с 22-часов маратон, без да се споменава за каквито и да е спорове.

Според споразумението за периода 2015 - 2018 г. Гърция си поставя цел да има първичен дефицит от 0,25 процента от БВП през 2015 г., а после първични излишъци от 0,5 процента от БВП през 2016 г., от 1,75 процента от БВП през 2017 г. и от 3,5 процента от БВП през 2018 г. Първоначално се смяташе, че Гърция трябва да има излишък през всяка година.

Край на ваканцуването

Премиерът Алексис Ципрас поиска от председателката на парламента Зои Констандопулу да насрочи заседание за четвъртък на парламента за ратифициране на проект на закон за споразумението.

"Сериозността на ситуацията изисква незабавно да бъде свикано пленарно заседание на законодателния орган, за да започнат необходимите процедури по ратифицирането на споразумението и да бъде получен първият предвиждан от него транш. Затова моля да бъде свикано пленарно заседание на гръцкия парламент, за да бъде изнесен на обсъждане и гласуване съответният законопроект", се казва в послание на гръцкия премиер.

Според гръцки парламентарен източник разглеждането на текста на споразумението в парламентарните комисии може да е в четвъртък, а гласуването в пленарната зала да е през нощта на четвъртък срещу петък.

Комунистическият синдикат ПАМЕ призова гърците да протестират в четвъртък срещу спасителния план, който е възприеман като Армагедон за работниците и народната класа.

Източници от СИРИЗА съобщиха, че на всички нейни депутати, които са в летен отпуск, са били изпратени писма по електронната поща и СМС-и да прекъснат отпуската си и незабавно да пристигнат в Атина, за да участват в предстоящото пленарно заседание на парламента. Подобни послания изпратиха на своите депутати и опозиционните партии.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар