ЦИК тегли жребия днес за номерата на бюлетините

27 септември 2023 08:25   1824 прочита


Централната избирателна комисия (ЦИК) в сряда (27 септември) ще бъде изтеглен жребият за определяне на номерата на бюлетината на всички политически партии и коалиции, които са регистрирани за участие в местните избори. 

Номерата на местните коалиции и независимите кандидати следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите съгласно поредността на вписването на заявлението във входящия регистър на Общинските избирателни комисии (ОИК). 

Регистрацията в ЦИК започна на 4 септември. Регистрирани в ЦИК са 58 партии и 9 коалиции. 

На 26 септември приключи и регистрацията на кандидатите за кметове, кметове на райони и общински съветници. 

Вчера беше и крайният срок за искане от партия или коалиция за заличаване на регистрацията ѝ за участие в изборите пред ЦИК, която приема решение за заличаване на регистрацията. Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети имаха възможността до 26 септември да правят предложения за регистрация в ОИК на кандидатските си листи. До вчера инициативните комитети имаха възможността да предадат на ОИК списъка на лицата, които подкрепят регистрацията на независим кандидат на хартиен и на технически носител в структурен електронен вид, заедно с другите документи за участие в изборите. 

21 млн. хартиени бюлетини ще бъдат изработени за изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври. 

Общо 3606 вида бюлетини ще бъдат изработени за предстоящите местни избори. 265 вида ще са бюлетините за общински съветници и също толкова за кметове на община, 35 вида ще са бюлетините за кмет на район, а за кметове на кметства 3041. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар