Четири грипни щама ще ни атакуват тази зима

26 септември 2019 09:41   2237 прочита
Снимка: Gettyimages
Снимка: Gettyimages


Снимка: Gettyimages

Атакуват ни в момента аденовируси, които преминават за около седмица, каза още проф. Кантарджиев

Сега е моментът за поставяне на противогрипна ваксина, през миналия сезон тя доказа ефективността си на 80%. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред "Фокус".

Той уточни, че след поставяне на ваксината за грип са нужни три седмици, за да може организмът да изгради имунитет.

"Ваксина за сезон 2019 - 2020 година вече е на пазара. В случай на установени първи симптоми може да помогнат и антигрипни лекарства.

По думите му тази година противогрипните щамове са четири.

"Те са две групи. Срещу грип А това са два щама. "Бризбейн" е срещи H1. Това е бившият пандемичен или свински грип. Втрият щам е Канзас, той е срещу H3. Това е грипният вирус, който беше преди няколко години в страната ни. Грипният вирус от група Б е с други два ваксинални щама. Това е "Колорадо" за единия и другият "Пукет" щамът, по линията "Ямагата" и "Виктория", който преди години уплаши наша група учени", обясни той.

Проф. Тодор Кантарджиев коментира още, че традиционни пикът на грипа настъпва в края на годината или първите месеци на следващата, така ще бъде и този сезон. Важно е обаче да се следи в кои градове ще бъдат първите случаи на заболели, тъй като често различни области на страната са с различен тип на грипния вирус.

В момента в Южна България има доста регистрирани случаи на аденовируси, които преминават за около седмица, каза още проф. Кантарджиев.

Обикновено симптомите са грипоподобни и включват повишена температура, кашлица, хрема, зачервено гърло. Вирусите от тази група се характеризират с висока устойчивост в околната среда и лесно се предават от дете на дете, особено в затворени колективи, каквито са детските ясли и градини.

По повод грипните вируси, които ще ни атакуват тази зима, от министерството на здравеопазването си поставят за цел да постигне 10 % имунизационен обхват с противогрипна ваксина на възрастните над 65 години този сезон. Затова за първи път започва да действа национална имунизационна програма срещу грип за възрастните, които са най-рисковата група и са най-засегнати от възможни тежки усложнения. Плановете на ведомството са постепенно в следващите години покритието с противогрипната ваксина сред възрастните да се увеличава и да достигне 25% през 2022 година. Четиригодишната програма цели да обхване 1.4 млн. души над 65 години и е на стойност 7.7 млн. лева.

Според МЗ няма основания за притеснения, че е планиран твърде малък брой пенсионери, които да бъдат ваксинирани през тази година, тъй като имунизационният обхват у нас е много нисък. Осигуряването на безплатни ваксини за възрастните от държавата със сигурност ще повиши интереса към тях, но въпреки това от МЗ не виждат основания за притеснения.

източник: dnes.dir.bg


Още за: щам   Атака   зима   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар