"Честваме Световния ден на медицинските сестри 

12 май 2020 08:15   1428 прочита

 На 12 май се отбелязва Световния ден на медицинските сестри, честван официално от 1974 година по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. 

Дата е избрана, защото 12 май е рождената дата на една изумителна жена, спасила стотици животи и променила представата за медицинската грижа – Флоранс Найтингейл. Тя е национална героиня на Англия и една от 100-те най-влиятелни личности на всички времена. Често е казвала: “Не забравяйте, че сме дошли на този свят да се учим и да бъдем полезни на околните. ” 

Флоранс Найтингейл е родена в британско семейство от висшата класа. От нея се очаквало единствено да изпълнява ролята отредена на жените с нейния статус – да бъде съпруга и майка. През XIX век било немислимо за жена от аристократичната класа да се грижи за други хора и да изпълнява професията на медицинска сестра. Въпреки това, Найтингейл взема решение да учи за медицинска сестра. Това скандализира семейство й и цялото висше общество на Острова. 

Тя поставя основите на модерното сестринско дело, организира отряд санитарки и прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Благодарение на установените от нея стандарти за обслужването на ранените и болни от холера и дизентерия войници, смъртността в лазаретите спада от 42 % - на 4%. 

Със своята отдаденост, старание и желание да помага, тя създава положително име на медицинските сестри. А самата Найтингейл се превръща в дама за пример, която често е изобразявана като „Дамата с лампата“. Псевдонимът е вдъхновен от „Таймс“, където е описва като „служебен ангел“, обикалящ болните с малка лампа в ръка, докато всички останали спят. 

Умението да управлява болнична институция впечатлява Лондон. Основава първото светско сестринско училище „Найтингеил“ и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон. Издава няколко книги за медицинските грижи, които в последствие се приемат като учебници. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва, подобна на Хипократовата, с която сестрите тържествено обещават да се грижат за пациентите, без комерсиални цели. 

Това е само малка част от историята на Флоранс Найтингейл, поради която днес – 12 май, се отбелязва като Световен ден на медицината сестра. Една жена променила света към по-добро. И нека благодарим на всички медицински сестри за грижата и всеотдайността, която изпълняват професионалния си дълг. 

Честит празник на българските медицински сестри! GLAS.bg 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар