Честит 1 май! Без манифестации на Деня на труда тази година  

01 май 2020 07:41   1764 прочита


 Днешният 1 май ще бъде нещо невиждано досега в света на фона на масовото самоизолиране на хората по домовете си заради пандемията от коронавирус. Без традиционните манифестации Денят на труда ще бъде отбелязан по балконите и в интернет, но синдикатите ще се възползват от случая да припомнят важната роля на работниците на първа линия по време на тази здравна криза, отбелязва Франс прес. 

Първи май е колективна проява в пълния смисъл на думата и води началото си от борбите на работниците в края на 19 век. 

 
Без шествие - БСП отбелязва 1 май в интернет с кампания "Работа и доходи" 
Да живей, живей труда! Отбелязваме Деня на труда - 1 май 
Тази година обаче празникът ще бъде "без прецедент в синдикалната история", констатира френският историк Стефан Сиро, специалист по социалните движения. 

"Първи май в самоизолация изглежда като 1 май по време на война. Това е единственото сравнение, което ми идва на ума", каза той пред АФП. 

В момент, когато половината човечество е затворено по домовете си и когато новият коронавирус е отнел живота на над 200 000 души, а над 3 милиона са заразени, манифестациите на повечето места ще бъдат забранени. Но синдикатите призовават за други форми на мобилизация. 

В Италия, една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в света, големият концерт, организиран по традиция на 1 май в Рим от основните профсъюзни централи, ще бъде без публика, но ще бъде излъчван пряко от обществената телевизия РАИ 3. 

В Дания, Швеция и Норвегия честванията ще бъдат организирани изцяло в интернет. 

Анулирани са и масовите мероприятия в Русия, където миналата година Първомайската манифестация събра 100 000 души. 

В Китай, откъдето през декември тръгна заразата с новия коронавирус, бяха добавени два почивни дни към 1 май с надеждата да се насърчат потреблението и туризма. 


Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. 

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 души. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива полицай и 6 други са ранени. Осъдени и екзекутирани са 7 анархисти, впоследствие оправдани като невинни. 

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“. 

 dnes.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар