Черен рекорд! Първи сме  по смъртност в Европа и света  

21 декември 2020 05:40   1 коментар   3063 прочита


  

България отново е на първо място по четиринадесетдневна смъртност в Европа и света на база 100 000 население според ECDC. Това коментира д-р Момчил Баев с писмо до медиите, анализирайки последните данни от Единния портал. 

23. 8% са положителните проби от изследваните 4 213. Нови 105 души са настанени в лечебни заведения, като още шест души са в интензивни структури. 

За последното денонощие са регистрирани 48 нови случая на 9 лекари, 19 медицински сестри, 14 санитари, 1 фелдшер, 5 друг медицински персонал434. 22 души е четиринадесетдневната заболяемост на 100 000 население 
 26. 21 души е четиринадесетдневната смъртност на 100 000 население. 

 
Обработените проби за изминалите 24 часа са сравнително малък брой, но остават близко до обичайните за събота. Три седмици след въвеждането на по-строгите противоепидемични мерки процентът положителни проби падна драстично. Въпреки това е много по-висок от определения за критичен от ECDC праг - 4%. 

Новите случаи са на най-ниското си ниво за събота от 17. 10. 2020 г. насам. Предходната събота са отчетени 3097 положителни, но при над 8500 теста. Хоспитализираните и интензивните отново бележат ръст през първи почивен ден, но на седмична база ще вероятно ще отчетем спад и при тези показатели. Обявените за излекувани са повече от новите, но са далеч от рекордния брой през изминалите две седмици. 

Починалите и установените медици са намалели в сравнение с делничните дни, но това е в рамките на нормалното за събота и неделя. Заради спецификите при организацията на работа в лечебните заведения не всички проби се изпращат за обработка, както и не всички данни се въвеждат своевременно. В София се забелязва значителен спад при регистрираните нови случаи. Във Варна, откъдето през седмицата беше съобщено, че здравната система е в критично положение, продължават да се отчитат голям брой новоустановени. 

Първите ограничения в края на октомври бяха върху дейността на нощните заведения, присъствените занятия на гимназиален етап в средното образование и студентите. Към 12. 11. прогимназиален етап също премина в онлайн режим на обучение, а на 27. 11. цялата система на средното образование, детските градини и яслите преминаха в ДО, а ресторантите и фитнес центровете преустановиха временно своята дейност. 

 Всички дневни данни отчетени по-горе, както и изложените ограничения, като основни предпоставки за ограничаване на разпространението на заразата са следвани от извода, че мерките работят и тяхното действие трябва да бъде удължено. “Мекото затваряне” оказва нужното влияние върху повсеместното проникване на вируса.   dnes.bg/

1 коментар
21 Декември 2020 18:42 | реалист.
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

тиквата като брибере и последното евро. от Е. С поради пандемията. афтоматично минаваме на последно място спокоино.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар