Бюджет 2021 на второ четене в комисия

19 ноември 2020 07:42   1645 прочита


Финансовата рамка за догодина ще бъде обсъдена на второ четене в бюджетната комисия в парламента. Очаква се да стане ясно как ще бъде променен начинът за подпомагане на семействата с деца, след като правителството се отказа от временното подпомагане на всички без оглед на подоходния критерий. 

Според оповестеното от Искрен Веселинов от ВМРО, за родителите с най-високи доходи ще се създаде възможност за приспадане на 4 500 лева от данъчната основа за едно дете, което практически означава 450 лева от данъка да останат в домакинството. За сравнение в момента по закон единият от родителите има право да приспадне 200 лева от данъчната си основа, т. е. да спести 20 лева, пише БНР. 

За останалите деца управляващите предлагат детски помощи, които са в различен размер от досегашния и с по-висок праг, така че да може повече семейства да бъдат обхванати. 

До отстъпление от идеята за една година подпомагане на всички деца се стигна, след като кабинетът разчете като негативна реакцията на високодоходните групи и реши да пренасочи част от ресурса към полицаите, които протестират с искане за по-сериозен ръст на възнагражденията, тъй като работят на първа линия. 


Правителството избра нов представител на работодателите в Управителния съвет на Сребърния фонд 

Освен бюджет 2021, депутатите от ресорната комисия ще разгледат на второ четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса. Сред очакваните промени са текстовете, че само за догодина 60 дни неплатен отпуск ще се признават за осигурителен стаж. 

Това ще бъде второто заседание на бюджетната комисия за тази седмица. Вчерашното премина изключително бързо и без присъствието на ключови членове от опозиционните партии. 


Още за: бюджет   2021   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар