България отбелязва националния празник 3 март, как преминават тържествата в страната

03 март 2024 13:06   2233 прочита
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС

 

На 3 март се отбелязва Освобождението на България от османско иго. Денят е обявен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет от 27 февруари 1990 г. и с Решение на Народното събрание от 5 март 1990 г. Ето и как започнаха честванията по повод 146 години от Освобождението.

Шипка
 

Стотици българи от двете страни на Балкана се изкачиха по стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка, за да отдадат почитта си към загиналите герои. 

Честването на връх Шипка започна в 11:30, участват военнослужещите от 61-а механизирана бригада. Представителни части от бригадата ще се включат и в ритуала за издигане на националния флаг и знамето на община Карлово. Tам заедно с хиляди българи, почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България ще отдадат и президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязкова.  Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. Радев и Желязков ще произнесат слова на историческия връх.

Старозагорския митрополит Киприан отслужи благодарствения молебен в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка.

"Днес е ден на памет. Да благодарим на българските опълченци, да благодарим на всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които са напоили българската земя с кръвта си. Днес не е ден за политически спекулации, не е ден за политическо злободневие, днес е ден за памет, благодарност и разбира се национална гордост",  каза Желязков пред журналисти в град Шипка.

София

Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България започна в 11:00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата.

В нея участваха представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на церемонията, при изпълнение на химна, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа. На церемонията присъства премиерът Николай Денков.

По повод Националния празник в 12:00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента.

От 18:30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествена проверка (заря). В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. Командващ на тържествената проверка ще бъде бригаден генерал Димитър Хлебаров – командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. Реч ще произнесе президентът Румен Радев, а на зарята ще присъстват и председателят на Народното събрание, премиерът и депутати.

В строя ще бъдат знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк, Знаме на Горнооряховските въстаници, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, съобщиха от Министерството на отбраната.

В празничния ден военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, както и от висшите военни училища ще участват в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя в редица населени места в страната.

Бургас


Пред сградата на Община Бургас се отбелязват 146 години от Освобождението на България от османско иго. Провежда се тържествен ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Духовенство отслужва молебен за благоденствието на България.

Стара Загора

В центъра на града тази сутрин се събраха множество старозагорци за отбелязването на празника. 

 

Белене (9:30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на загиналите във войните беленчани), Свищов (на площад „Алеко“ от 11:30 ч. и на площад „Свобода“ от 12:00 ч.), Плевен (11:00 ч. на площад „Възраждане“), Благоевград (9:30 ч. пред паметната плоча на първия освободител на града - майор Орлински и 10:00 ч. пред паметника на Гоце Делчев), Монтана и Бяла Слатина (10:00 ч.), Враца и Козлодуй (11:30 ч.), Стара Загора (тържествата започват в 10:30 ч. пред Общината и продължават с паметно шествие с националния трибагреник до Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ от 11:00 ч.), Димитровград (10:00 ч.) и Хасково (11:00 ч.) на централните площади в градовете, Ямбол (10:30 ч. пред Общината), Чирпан (10:30 ч. пред Паметника на освободителите), Смолян (11:00 пред паметника на Борците за свобода на площад „Възраждане“ в кв. „Устово“), Асеновград (9:30 ч. на паметника на генерал Дандевил на площад „Николай Хайтов“), Пловдив (12:00 ч. в парк „Бунарджика“ и 13:30 ч. пред Паметника на опълченците в Централните гробища), Елин Пелин (11:00 ч. на площад „Независимост“),

Разлог (18:00 ч. пред паметника на Васил Левски), Шумен (18:30 ч. пред Паметника на загиналите във войните шуменци), Русе (19:00 часа пред Паметника на Свободата), Добрич (10:00 ч. при Мемориален комплекс „Хан Аспарух“), Бургас (11:00 ч. на площад „Атанас Сиреков“ и 11:30 ч. пред Паметника на загиналите в Руско-турската освободителна война), Созопол (10:00 ч. пред Летен театър „Аполония“), Варна (10:00 ч. на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, 11:00 ч. пред Паметника на загиналите за свободата на България украински войни, 12:00 ч. пред Паметника на загиналите за свободата на България руски войни и в 13:30 ч. в кв. „Владислав Варненчик“), Черноморец (11:00 ч. пред Паметника на загиналите във войните). Почетен караул ще участва и в отбелязването на 3 март пред Паметника на победата в прохода Арабаконак.


С проверки (зари) с участието на военнослужещи от Българската армия Националният празник ще бъде отбелязан в Пловдив от 18:30 ч., Варна от 19:30 ч., Сливен от 19:00 ч., Сандански от 18:30 ч., Първомай от 16:30 ч., Чепеларе от 18:30 ч. и Дългопол от 18:30 ч./Дарикнюз.бг

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар