България официално измести срока за влизане в ERM II за юли

22 февруари 2020 09:37   2069 прочита


Тогава е възможно да бъдем приети в механизма заедно с Хърватия, заяви премиерът Бойко Борисов

България официално измести досега обявения срок, в който да се присъедини към валутния механизъм ERM II, с няколко месеца по-късно до към юли. Това стана ясно след изявление на премиера на страната Бойко Борисов след срещата му със зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис в Брюксел.

Борисов участва на извънредната среща на върха на ЕС, на която се дискутира многогодишната финансова рамка на съюза. За новото изтегляне на срока към средата на годината се заговори неофициално още в началото на седмицата, а в четвъртък самият Домбровскис потвърди това в свое интервю за БНР, който по-рано през седмицата е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов. 

„Казах, че по-полека трябва да вървим към еврозоната. Това беше вследствие на многото интервюта на кой ли не, с негативни примери. Мисля, че колегите много добре ме разбират. Дискутирахме, че българският парламент е гарант с декларацията, която е приел, за курс лев-евро. И по принцип таймингът е юли, а не април. Тогава и Хърватия, и България ще бъдат разглеждани. Дотогава българските банки трябва много внимателно да си наблюдават капиталовата състоятелност (има предвид капиталова адекватност, б. ред.), за да нямаме някакви допълнителни пречки. Вървим към чакалнята на еврозоната при този курс и само при абсолютен консенсус в страната.

"По принцип и България, и Хърватия ще бъдат разглеждани, не заедно, през юли месец. Така че имаме време до юли да се убеждаваме, да се плашиме, да чуеме всички. Дори се замислям за нещо като съвет, както за Зелената сделка, в който да участват всички. Даже, знаете, вицепрезидентът (на ЕК, б. ред.) беше преди това премиер, той каза – че когато те са влизали, по същия начин е имало подобни страхове, е направил подобен съвет, за да могат хората да се убедят, че това е нещо добро".

На въпроса как смята да постигне този консенсус, премиерът каза, че това може да стане и с подобни срещи като неговата днешна. „Когато вицепрезидент на ЕК, бивш премиер, комисар, който отговаря за това, излезе и каже, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс, аз повече от това няма как да убедя. И в същото време пак повтарям – няма държава, приела еврото, която да е станала по-бедна и по-слаба. Точно обратното – еврото е втората валута в света, огромен европейски пазар, Европа на първа скорост. За това работя без сън“.

Пред българските журналисти Домбровскис потвърди, че по отношение на ангажиментите, които се съблюдават от ЕК, нещата са в график. Заместник-председателят на ЕК заяви, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането на страната ни в еврозоната. „Дискутирахме и степента на банковите заздравявания, защото това е тема, по която има да се свърши още нещо. И, разбира се, дискутирахме темата и някои спекулации, касаещи обменния курс.

Мога само да съжалявам за това. И, както казах вече няколко пъти, много крайно невероятно е да има друг курс, различен от този, по който левът е привързан към еврото. Няма икономическа логика да се настоява за различен курс“, каза Валдис Домбровскис. България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, тя има втория най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП, отбеляза още Домбровскис. В четвъртък вечерта, преди началото на участието си в Европейския съвет, Борисов смекчи тона по темата, който бе заел в понеделник, като каза, че иска национален консенсус и "всички хора да разберат, че това е за доброто на държавата".

"Ние, като държава, сме подписали договор с ЕС, където сме приели като ангажимент да приемем еврото. Такова решение не е правилно да се вземе от един човек, един министър и от една партия, ако щете, защото ще е за десетилетия. Затова просто малко забавяме темпото", добави Борисов. "Канеха Стив Ханке, всички да кажат нещо за еврозоната, да изляза аз виновен, като на инат. В момента, в който аз казах по-полека (...), изведнъж вчера, днес, постоянно чувам за еврозоната. Такава подкрепа не съм очаквал", заяви премиерът.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар