България обяви 3 искания към Северна Македония 

12 декември 2020 06:27   3 коментара   3539 прочита


 
 

Имаме три основни искания към Северна Македония. Това заяви в предаването "Брюксел 1" зам. -министърът на външните работи Георг Георгиев. 

"Основното искане на България към Скопие е изработването на пътна карта към Договора за добросъседство. Напредък можем да отчетем тогава, когато българските искания станат неразделна част от правно обвързващите документи, така, както до сега сме поставяли условието. От една страна - за пътната карта по изпълнение на Договора, от друга – за езиковата клауза, от трета – за отказа от национални малцинства на територията на Република България. Да, раздвижиха се нещата, ние никога не сме затваряли вратата за диалог“, каза той. 


 
Какво иска България да залегне в преговорната рамка? 

„Всъщност, това са трите български искания, които са крайъгълният камък за да дадем съгласието си по тази преговорна рамка. Нашата позиция е тези искания да не бъдат заобиколими, искаме те да бъдат нормативно определени, да бъдат включени в официалния диалог и да са официален залог за това, Р Северна Македония да се придържа към някаква правно установена и ненарушима клауза, която да бъде не само между нашите страни, но да бъде приета и на ниво ЕС“, каза Георг Георгиев. 

Според зам. -външния министър, преговорната рамка е важен, обвързващ документ, не само някаква декларация, която да бъде пожелателна и да няма правна стойност. 

„Съвсем задължително и императивно тези три клаузи – пътната карта за изпълнение на Договора, отказа от претенции за национално малцинство и езиковата клауза, да бъдат включени“, категорично заяви Георг Георгиев, като добави: 

„Р Северна Македония трябва да се съгласи да приеме тези клаузи. Не вярвам, че другите европейски страни биха имали някакви обструкции по тях“, убеден е зам. -министър Георг Георгиев. 

3 коментара
12 Декември 2020 18:33 | бг
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Всякакви пътни карти и искания задължително да се съгласуват с българските учени историци


12 Декември 2020 18:54 | Делчево
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Македония е бугарска.


12 Декември 2020 19:26 | Стефанов Анд.
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Мнооого завоалирано говорят нашите управници. С хора като северомакедонците трябва да се говори кратко, ясно и точно. И така. Първо - Македония/северна или каквато и да е я има като дъжава след 1944 година/. Следователно ако имаме спорове са след тази година. Второ, произтича от първото - какъв Самуил, какъв Гоце, какъви братя Миладинови или Биляна дето платно белила при положение, че държава Македония не е имало. Как ще хрисвояват Кирил и Методий или Климент при факта, че няма държава като македонска. Ако Заев за една вила и едни 50-100 милионе евра си даде на елините кво ни касае нас, българите. Ами ако още утре "бугарашките" политичари решат да анулират българските паспорти на близо 100 хиляди акета, дето благодарение на тези аспорти пращат от Европата стотици милиони кинти на однините си спрат. Кво правим? Фалит и милост от албаните. То това и им е бъдещето. Резултата ще е аланизация/мюсюлманизация/ на дребните тарикати от повардарието. Краайте си каруцата към пропастта. Успех.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар