България на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи 

29 май 2020 07:46   1 коментар   2933 прочита


България се нарежда на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи в света, става ясно от проучване на Allianz Global Pension Report 2020, направено сред 70 държави. 

Най-добро пенсионно осигуряване имат в Швеция, Белгия и Дания, следвани от Нова Зеландия, САЩ и Австралия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. 

На седмо място е Холандия, на осмо - Норвегия, на девето - България, а десетата позиция заема Канада. Авторите поставят германската пенсионна система на 26-то място в рамките на проучването си, цитирано от германското издание Der Spiegel. 

За сравнение съседната на България Румъния заема 50-то място в класацията на Allianz, Турция - 42, а Гърция -58. 

Като цяло съществува ясна пропаст между богатия Запад и развиващите се страни. Има и някои изключения. В челната десетка попадат западни развити страни, следвани от Китай на 11-та позиция. По-крайните позиции са отредени най-вече за по-бедните страни като Лаос, Кения и Ливан, заемащи дъното на класацията. 

Но четири от шестте най-лоши пенсионни системи за всеобщо учудване имат богатите петролни държави - Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства. Франция се нарежда на 51-о място, доста след Египет и Колумбия. 

В Дания и Холандия се разчита на стандартен пенсионен модел, който е един и същ за всички. А в Швеция, която заема първото място в проучването с най-добра пенсионна система, осигурените са длъжни да управляват част от пенсионното си осигуряване на капиталовия пазар. Но това най-вече се случва в държавен фонд с изключително ниски разходи. В Швеция, в зависимост от възрастта на осигурените, вноските се инвестират или преразпределят в по-рискови акции, а преди пенсионирането - в по-сигурните облигации. 

"През последните години демографската и пенсионната политика бяха засенчени от други политики, предимно от изменението на климата, а в момента борбата срещу пандемията на коронавирус", коментира главният икономист на Allianz Людовик Субран. Според него обаче не трябва да се пренебрегват данните, които сочат, че промените в демографската картина скоро ще се превърнат в горещ проблем. 

 dnes.bg/

1 коментар
29 Май 2020 11:53 | Стефанов
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Само две мъъънички забележчици: 1. Средната продължителност на мъжете у нас е 68 години. Пенсиониране на 65. Взима се пенсия 3 години. Очень хорошо за управниците. 2. Световните курорти са заляти от български пенсионери - просто място няма задруги....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар