Българи се обединяват за спасяването на едно райско кътче

17 октомври 2012 15:00   3815 прочита


Български Туристически Съюз, заедно с Националният организационен комитет на движението „Опознай България - 100 НТО”, „Покорител на 10-те планински първенци” и приятели, приканват всички българи да подадат ръка на инициативата за събиране на средства за възстановяване на райската хижа „Богдан”.

Построена през 1938 г. от копривщенските туристи и кръстена на Богдан войвода, хижа „Богдан” се намира в изключително красивият Богдански масив в Средна гора. Регионът е любим на хиляди туристи, тъй като разполага с 15 защитени територии, 1 природен резерват, 8 природни забележителности, 6 защитени местности, а в близост се намират още Историческият музей в Клисура, Тракийската гробница в Старосел, както и Копривщица, Стрелча, Панагюрище и още десетки селища, съхранили възрожденския си дух и свободолюбие. Само на половин час от хижата се намира средногорският първенец вр. Богдан (1603.40 м).

„С тази кампания искаме да възродим старата традиция от зората на организираното туристическо движение, когато хижите са се строили с безвъзмезден труд и дарения от самите туристи. Тяхно дело са десетките туристически хижи, заслони, къмпинги и др., които днес се ползват от всички българи и любители на планината", сподели г-н Венцислав Удев, изпълнителен секретар на Българския Туристически Съюз.

„Смятаме, че това уникално място не може, а и не бива да остава повече в това състояние”, допълни той.

Преди около две десетилетия целият комплекс е опожарен, като причините така и не са установени. Днес единственото, което напомня за това прекрасно място в сърцето на бунтовното Средногорие, са изгорелите останки. На мястото на изгорялата хижа и бунгалата организаторите на кампанията предвиждат да се изгради нов модерен туристически комплекс, който да бъде на разположение на туристите в Средна гора.

„Очакваме всички туристи, приятели на планината, участници в националното движение „Опознай България - 100 Национални Туристически Обекти” и националното движение „Покорител на 10-те планински първенци”, държавни и частни фирми, институции, местните власти и др., да ни подкрепят и да се включат в кампанията. Вярваме, че заедно ще успеем да съберем необходимите средства и да поставим началото на възстановяването на прекрасната туристическа база”, допълни г-н Удев.

Дарителската кампания се осъществява с подкрепата на Фондация „Помощ за благотворителността в България” по програма „Да постигнем повече!”, финансирана от фондация „Америка за България”.

Зад нея вече застанаха редица известни личности от обществения, културния и политическия живот на България. Сред тях са Елена Поптодорова - посланик на страната ни в САЩ, археологогът проф. Николай Овчаров, Тончо Токмакчиев, проф. Радослав Гайдарски - лекар и политик, министър на здравеопазването от 2005 г. и почетен гражданин на Видин и София, Гала, Елица Котева, проф. Божидар Димитров, Люба Пъчева и др.

Actualno.com се присъединява към инициативата и призовава всеки българин и любител на родната природа и планина да се включи според своите възможности.

Изпратете SMS с текст DMS hija на единен дарителски номер 17 777 (за абонати на GLOBUL , VIVACOM и M-Tel ). За изпращането на дарителски SMS ще бъдете таксувани с 1,20 лв. с ДДС.

източник: goodnews.actualno.com

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар