Букурещ склонен да приеме ТПТИ срещу безвизов режим със САЩ

26 април 2016 08:31   2058 прочита
Сградата на парламента на Румъния в Букурещ. Сн.: EPA/БГНЕС
Сградата на парламента на Румъния в Букурещ. Сн.: EPA/БГНЕС


Сградата на парламента на Румъния в Букурещ. Сн.: EPA/БГНЕС

Румъния е готова да „изтъргува” безвизов режим от САЩ, а в замяна да приеме спорното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, съобщи снощи електронното издание на «Труд».

Отпадане на визовия режим за румънски граждани поиска Букурещ, пише вестникът без уточни кога и на какво равнище е отправено искането, нито кой е източникът на информацията.

В противен случай северната ни съседка предупреди ЕК, че няма да ратифицира опасни търговски споразумения като ТПТИ със САЩ и като СЕТА с Канада.

България обаче, която също иска отпадане на визите, не е повдигала досега въпроса, нито е поставяла условия пред ЕК в защита на българските интереси.

Въпросът за визите, които САЩ и Канада изискват от гражданите на няколко страни членки на ЕС, включително България и Румъния,неотдавна беше поставен и от Европейската комисия.

Последиците от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, което предстои да сключат ЕС и американците, важат за всички държави членки по презумпция, включително за България, припомня «Труд».

Споразумението носи опасност от разхлабване на строгите европейски стандарти за качество и безопасност на храни и стоки с цел улесняване на търговията. То ще позволи и големи корпорации да съдят държавите, ако със свои политики за безопасност на потребителите въвеждат допълнителни изисквания, пречещи на печалбите.

Освен на гражданско ниво в ЕС вече се надига недоволство и от страна на местната власт в лицето на общини от повечето държави, включително в нашата.

В неделя и понеделник за бързо подписване на ТПТИ се застъпиха президентът на САЩ Барак Обама, който беше за два дни в Хановер, и канцлерът Ангела Меркел.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар