БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор "Сигурност"

07 март 2015 11:00   3010 прочита
Михаил Миков. Архив. Снимка: БГНЕС
Михаил Миков. Архив. Снимка: БГНЕС


Михаил Миков. Архив. Снимка: БГНЕС

БСП Лява България не готви вот на недоверие срещу кабинета „Борисов” след сътресенията в сектор „Сигурност”, въпреки че съзира целенасочена дестабилизация в структурите на МВР и ДАНС. Това стана ясно от думите на лидера на левицата Михаил Миков в предаването „Тази събота” по bTV в коментар след изненадващата оставка на вътрешния министър Веселин Вучков и последвалите оставки на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Това стана ясно

„Днес не, утре е възможно всичко, другиден също, след седмица, след масец”, каза завоалирано Миков и увери, че БСП ще продължава „да си прави политиката, която защитава, с изказвания и гласувания”.

„Ясно е, че има криза във властта. Зад целия този драматизъм стои промяна на политически фигури на експертно равнище. Премиерът имаше желание да си го спести. Така няма да се изгради стабилно, спокойно експертно управление. Всички приказки за друг тип управление просто няма да станат реалност”, коментира още Михаил Миков.

Бивш вътрешен министър в Тройната коалиция, той обясни, че е политик и „не иска да разбира от ченгеджийски номера”.

„Когато в Закона за МВР трябваше да се правят промени, те бяха изненадващо изтеглени. Процесът от миналата седмица не е изненадващ, но води до дестабилизация в МВР и ДАНС”, посочи още Миков.

„Предизвиканата и приета оставка на Вучков показва политически проблем в управлеяващата коалиция за овладяване на позиции във вътрешната сигурност. Премиерът ще се опита да стабилизира управлението след този трус”, допълни той.

След като заяви категорично, че БСП като опозиционна партия няма да подкрепи номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, Миков всъщност призна, че няма нищо против вицепремиерът да заеме поста.

„Абсурдно е опозицията да избира кабинета – ние гласуваме против политиките и хората на това управление. Аз съм работил с прекрасни специалисти дами в МВР, те вземат добри решения в критични ситуации. Не става въпрос за персоналните качества на определен човек. Не смятаме, че този подход е добър, защото ще политизира допълнително системата”, обясни Михаил Миков.

По думите му, „всеки нов ръководител на една структура се нуждае от време и да изгради собствен поглед и визия за структуриране, както и да подбере хора, на които има доверие”.

Отношенията с АБВ

Михаил Миков разкритикува другата лява формация в парламента АБВ. „Те се опитват хем да са във властта, хем да не трупат негативи”, изтъкна той. „Ние нищо няма да правим с тях”, посочи той в отговор на въпрос за евентуално сътрудничество.

„АБВ тръгна и понасъбра общински съветници, влезли с листата на БСП. Това имам предвид под бракониерстване – не тръгнаха да създадат свои структури, а да привличат кадри на БСП, като им обещават обратната страна на луната”, заяви още Михаил Миков.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар