Британският кабинет обмисля четвърти вот на сделката за Брекзит

31 март 2019 11:00   2944 прочита
Снимка: AP/БТА
Снимка: AP/БТА


Снимка: AP/БТА

Европейските граждани, които желаят да уредят статута си, вече могат да го направят

Британското правителство обмисля да направи четвърти опит сделката за Брекзит да бъде гласувана в парламента. След вчерашния трети неуспешен вот, премиерът Тереза Мей беше категорична, че ще намери изход от създалата се криза преди 12 април. Това е денят, в който ЕС ще очаква или изцяло ново предложение от Лондон, или Великобритания ще трябва да напусне без сделка, предаде БНТ.

Денят, който се очакваше да бъде първи за Великобритания извън ЕС, се оказа поредният, в който казусът Брекзит се заплете още повече. След като вчера Мей изрази увереност, че ще намери начин да убеди британските депутати, че нейната сделка е единственото възможно решение на кризата, днес стана ясно, че тя губи все повече подкрепа, дори в редиците на своята консервативната партия.

В редакционна статия на днешния брой на вестник "Телеграф" Мей беше призована час по-скоро да подаде оставка. Консервативният вестник подчертава, че е време Брюксел да бъде помолен за дълга отсрочка за Брекзит, но и че тези преговори не трябва да се водят от сегашния премиер.

"Сега тя трябва да осъзнае - или някой да й каже, че може да преговаря с ЕС за отсрочка на Брекзит, но това е естественият край на пътя. След това тя трябва да се оттегли в името на Брекзит, в името на нейната партия и на демокрацията", пише в редакционната статия.

В сряда Мей каза на депутатите консерватори, че ще подаде оставка, ако парламентът одобри постигнатото от нея споразумение за Брекзит. В. "Дейли мейл" нарече "предателство към Брекзит" отказа на депутатите да подкрепят сделката на Мей.

На този фон от британското вътрешно министерство обявиха, че европейските граждани, които желаят да уредят статута си, вече могат да го направят.

"Около 200 хиляди души бяха подали документите още преди официално да започнем да приемаме такива. Ще направим така, че тези, които искат да работят и живеят тук легално, да могат да останат", заяви Каролин Ноукс, министър по въпросите за имиграцията.

Лидерите на страните от ЕС се събират на извънредна среща на 10 април, за да обсъдят казусът Брекзит. На 12-и Великобритания трябва или да е готова с ново предложение, или да напусне, но без сделка.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар