Борисов: Много шум за нищо за промените в Изборния кодекс

29 април 2016 10:30   3388 прочита
Бойко Борисов заяви, че добави, че нито една партия в Народното събрание не иска правителството на ГЕРБ да падне. Сн.: Официална фейсбук страница
Бойко Борисов заяви, че добави, че нито една партия в Народното събрание не иска правителството на ГЕРБ да падне. Сн.: Официална фейсбук страница


Бойко Борисов заяви, че добави, че нито една партия в Народното събрание не иска правителството на ГЕРБ да падне. Сн.: Официална фейсбук страница

Премиерът Бойко Борисов определи изминалата седмица като постановката "Много шум за нищо". Той заяви, че не е възможно сътрудничество между ГЕРБ и ДПС.

В интервю за БНТ Борисов коментира, че при вчерашното гласуване на Изборния кодекс в парламента ясно се е откроила истинската опозиция на управлението на ГЕРБ.

"Вчера отново блесна истината, която винаги съм казвал, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа. И вчера беше, дето се вика, вододелът с това гласуване. Отново се върнахме в старата позната история - БСП, ДПС с традиционното ДСБ, уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ. От вчера започна изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ - БСП, ДПС и ДСБ", анализира политическата ситуация премиерът.

Той сравни изминалата седмица с пиесата на Уилям Шекспир - "Много шум за нищо".

"Всеки ден правим компромиси, но що се касае за тази седмица - имаше една хубава постановка "Много шум за нищо". На практика от цялата тази какафония, която се създаде, имаме задължително гласуване, което изобщо не е задължително, само думата е “задължително”, референдумите си останаха постарому – така както си бяха, секциите са си постарому, квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати", обобщи Бойко Борисов резултатите от гласуваните изменения в Избирателния кодекс.

Според него нито една партия в парламента реално не иска да падне правителството на ГЕРБ, но използват времето за консолидиране на опозицията.

"Никой не иска предсрочни избори. Просто дразнят, за да имат време да построят, действително вече се консолидира опозицията. Това от друга страна е хубаво, защото вече няма да ме запитат има ли задкулисие с ДПС. Вече е ясно, че няма и няма и да има", категоричен бе премиерът.

Попитан защо се е намесил за Изборния кодекс, Бойко Борисов обяви: "От малък съм свикнал да си правя всичко сам. Много лесно беше към президента да се припратят текстове и после всички да грачим срещу него – едните: "Наложи вето!", другите: "Не наложи" и винаги да е виновен той!".

За президентските избори

Нито кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, нито министърът по европейските фондове Томислав Дончев ще бъдат кандидати на ГЕРБ за президент, обяви Бойко Борисов.

"И Фандъкова, и Николов могат да станат – посочим ли ги, ще станат, защото и двамата са много успешни, но няма да ги посочим", заяви премиерът и добави, че кандидат за държавен глава няма да е и Томислав Дончев, защото е много по-важен на мястото си в момента.

Борисов добави, че очаква през следващите две седмици яростни атаки срещу президента Росен Плевнелиев, еврокомисарят Кристалина Георгиева и вицепремиерът Ивайло Калфин, но не се ангажира с мнение дали тримата ще са кандидати на ГЕРБ за държавен глава.

За корупцията

За министър-председателя превенцията е най-важна в борбата с корупцията. Той се зарече, че ще има и осъдени.

“За мен по-важна превенцията когато всеки знае, че ако бъде засечен в такава схема си отива или получава най-тежките наказания. Тук трябва да се намери правилният вододел, да не стане като в Румъния – със страха да не сгрешиш да парализираш работата на държавата. Аз мисля, че първата година (на управлението – б.р.) действително малко я пропиляхме, защото аз живеех в доста заблуди, че моите партньорите имат искрени намерения, а всъщност не са били такива. Но в последните няколко месеца вече и правителството, и партията, пък и институциите започват да набират кондиция и форма. Мисля, че това е за добро”, коментира Бойко Борисов.

За семейството и Великден

Премиерът призова всички българи да намерят време да отидат на църква и да се смирят.

"Човек всеки ден трябва да се амбицира да показва най-доброто от себе си и в същото време да бъде смирен. В нашата религия има и дни за прошка. Когато Господ е писал заветите е знаел, че колкото и човек да се старае 365 дни в годината все може да се сгреши”, добави Борисов.

Той заяви, че правителственият самолет ще бъде предоставен на църквата, за да се донесе благодатния огън.

Бойко Борисов допълни, че все още не е виждал внука си, който носи неговото име.

"Живея като пуритан, ако намеря един час за спорт или Вежди ме заведе на театър, защото обичам - това е. Още не съм виждал внука си, нямам опит в гледане на деца, страх ме е да не го смачкам. Дъщерята и зетят идват всяка вечер, вечеряме. Така де, той не е зет - живеят заедно. Добро момче, не ме дразни", лаконичен бе премиерът.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар