Борис Джонсън печели вота във Великобритания 

13 декември 2019 08:40   2058 прочита


Консерваторите печелят категорично мнозинство след парламентарните избори във Великобритания, показва първият екзит пол за BBC, ITV и Sky News.

Според предварителните данни торите взимат 368 места в парламента от общо 650 – с 50 повече от вота през 2017 г. Това е мнозинство от 86 места, съобщава ВВС.

Лейбъристите получават 191 места, а Либералните демократи 13. Партията на Brexit не взима нито едно място, а Шотландската национална партия 55. В парламента влизат още Партията на зелените с едно място и Уелската партия с три.

Първите официални резултати се очакват до два часа, а окончателните данни ще станат известни в петък по обяд.

Екзит полът е осъществен от агенция Ipsos Mori и обхваща 144  секции с участвали общо 22 790 избиратели.

Категоричното мнозинство на премиера Борис Джонсънще затвърди властта му и ще му позволи да действа свободно по плана си за излизането на Великобритания от Европейския съюз. „Това очевидно е идеалният сценарий за Джонсън“, посочва Тим Бейл, професор по политология към университета „Кралица Мери“ в Лондон пред Bloomberg.

За лидера на опозицията Джереми Корбин обаче тези данни са неприятен развой на събитията. Той заложи успеха си на радикален план да увеличаване на данъците за богатите и национализации в редица индустрии. Ако резултатите се потвърдят, той ще трябва да се изправи пред нарастващ натиск да подаде оставка.

За Джонсън днешната победа е венецът на неговия поход към властта. След като оглави кампанията в подкрепа на Brexit преди три години, той остана свидетел на битката на своята предшественичка Тереза Мей, която на няколко пъти не можа да прокара сделката си с ЕС в британския парламент и впоследствие бе принудена да подаде оставка.

След идването си на власт през лятото и продължителни преговори Джонъсн в крайна сметка успя да договори промени в споразумението за Brexit, но така и не успя да убеди парламента да ускори превръщането им в закон. Това бе достатъчно да го накара да свика предсрочни избори с надеждата гласоподавателите да му гарантират доверие и да му помогнат да спечели необходимото парламентарно мнозинство.

Днешният вот е трети в рамките на по-малко от пет години и първият през декември от близо 100 години.

Investor.bg 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар