Бойко Рашков: МВР е издавало всичките си тайни на Цацаров

17 юни 2021 05:49   3199 прочита


По искане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата е имала достъп до всички оперативни разработки на МВР, макар законът за защита на класифицираната информация да не позволява подобно нещо. Това ново разкритие направи шефът на МВР Бойко Рашков в „Алтернативата“ по ТВ1. 
 
Попитан дали това не е идентично със скандалната разработка „Червеи“, при която бяха източени информационните масиви на МВР, Рашков поясни, че мащабите са несравними, тъй като „Червеи“ е еднократен акт, а за достъпа на прокуратурата до оперативната информация е имало 10-годишно споразумение. Ето какво разказа Бойко Рашков: 

„Натъкнах се на документи отпреди 10 години, когато Цацаров е бил главен прокурор. Той е сключил споразумение с тогавашното ръководство на МВР, с което е направен успешен опит да се заобиколи закона за защита на класифицираната информация. 

Споразумението предвижда възможност определени от главния прокурор държавни обвинители да се запознават и да четат оперативните разработки на служителите на МВР. Това означава, че ако един работник придобие сигнал и той регистрира оперативна разработка, тя вместо да е известна само на него, автоматично по силата на това споразумение става достояние на посочен прокурор. По какъв критерии се определя този прокурор, нямам представа. Има повод да подчертая, че в МВР става дума за основна дейност, на принципа на конспиративност. Тук става дума за 10 годишен период, в който самото министерство е позволило да се разконспирира една секретна информация. 

Започвам внимателно да проучвам точно този въпрос. По данни на служители прокурори са казвали да се спре да се рабати по дадена разработка. В закона за защита на класифицирана информация за прокурорите важи принципа „необходимо да се знае“. А той се отнася за досъдебните дела. 


 
Това Споразумение вече не е валидно. Защо прокуратурата не възприеме, че по силата на закона, те нямат достъп до тази информация. Когато „избраните“ прокурори гледат какво се случва, по какъв начин може да се опази информацията в МВР“, попита риторично министър Рашков. 

Той уточни, че ще изиска от ДАНС и ДКСИ да се извърши проверка дали има нерегламентиран достъп. 

Относно избора на Антон Златанов за шеф на СДВР, той загадъчно каза: „След няколко дни ще ви отговоря за Антон Златанов. Ще бъде по друг начин“. 

Министърът уточни, че прокуратурата е прилагала СРС-та не само срещу политически активни хора, но и срещу протестиращи. „Прокуратурата е приела правна квалификация по чл. 95 от НК- престъпление против сигурността на Републиката. Това е една много тежка правна квалификация, с която нашата родна прокуратура е характеризирала протестното движение. Хората, които са искали да се смени управлението и главния прокурор са характеризирани като престъпници против републиката“. Рашков допълни, че броят на подслушваните и следените е много по-голям от обявения до този момент. 

Това престъпление фигурира от 1968 г. На мен не ми е известно някой да си е позволил да квалифицира това деяние. Започнали са такова мащабно наблюдение със СРС, което е принудило служителите от съответните органи за прилагане на СРС да работят извънредно. Това е коствало огромни суми за извънреден труд. Служителите са били натоварване до краен предел“, допълни Бойко Рашков. 

 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар