Богдан Кирилов: Европейската агенция по лекарствата ще обяви дали разрешава ваксината срещу ковид на 27 декември 

07 декември 2020 04:35   1838 прочита


  

Шефът на Агенцията по лекарствата у нас каза в ефир кога може да очакваме Европейската агенция по лекарствата да разреши използването на ваксината срещу ковид. Той разкри също около коя дата ще започнат ваксинациите в България и къде ще се извършват. 

Първото задължително условие е да се получи разрешение за ваксината. Според действащите правила становище от Европейската агенция по лекарствата ще има на 27 декември. Одобрението на Европейската агенция е валидно за всички държави членки едновременно. Това каза в предаването "120 минути" по БТВ изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, като уточни, че реалистичният срок за първите ваксинации у нас е началото на януари 2020 г. 

В момента е абсолютно нормално хората да са объркани и да се чувстват несигурни, защото все още нямаме достатъчно информация, посочи той. В отговор на въпрос Кирилов заяви, че задължително ще се ваксинира. 

На този етап имаме информация за три от ваксините – на "Пфайзер", "Бионтех" и "Модерна". За останалите нещата се случват много динамично, но се надявам, че до средата на следващата година ще закупим от всички ваксини, одобрени от Европейската комисия, поясни шефът на Агенцията по лекарствата. 

Ваксинациите ще се извършват в лечебните заведения с болнична и доболнична помощ, в регионалните здравни инспекции. Ще има и мобилни екипи. България вече осигури възможността да бъдат доставени и съхранявани ваксини до пет дни в обикновен хладилник. Ваксината ще стигне до всеки гражданин, който иска да бъде ваксиниран, увери Богдан Кирилов, пише Novini. bg. 

Ваксините ще бъдат разпределени към личните лекари в малките населени места. За да има максимално добра организация, ще бъдат направени списъци. Целта е да няма риск за ваксината и да не се налага хората да чакат, заяви той. 

Кирилов каза още, че засега ваксината няма да бъде поставяна на бременни жени, но няма проблем да се ваксинират хора, преболедували от коронавирус, както и такива, които са си поставили ваксина срещу сезонния грип. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар