Близо 2 милиона души са призовани да се евакуират в САЩ

06 октомври 2016 09:47   1785 прочита
В Хаити ураганът остави много хора без подслон. Сн.: БТА
В Хаити ураганът остави много хора без подслон. Сн.: БТА


В Хаити ураганът остави много хора без подслон. Сн.: БТА

Ураганът Матю се насочва към Флорида, Джорджия и двете Каролини и вече близо 2 милиона души от крайбрежните зони на източните щати са призовани да се евакуират.

Това е най-мощната стихия, виждана в САЩ от повече от десетилетие, отбелязва АП. Матю е от категория 3 и ветровете му са със скорост 190 километра в час. Той премина през Бахамите и се очаква да се доближи до атлантическото крайбрежие на Флорида тази вечер.

Смята се, че в Хаити и в Доминиканската република ураганът е причинил смъртта на 25 души, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.

САЩ оказват помощ на Хаити във възстановяването след преминаването на Матю. Очаква се девет американски военни хеликоптера да пристигнат в страната по-късно днес, предаде Франс прес.

Хеликоптерите ще обследват най-засегнатите от урагана зони в страната, а после ще участват в изпращането на спешна помощ за бедстващите. За тези операции са мобилизирани 150-200 американски военни.

По-късно днес в столицата на Хаити ще пристигне и звено, което ще командва дейностите на американските военни, участващи в възстановителните операции в Хаити.

Три американски военноморски кораба, сред които кораб-болница и самолетоносач, също се насочиха към Карибите, за да окажат помощ, ако властите на Хаити поискат такава.

Матю освен Бахамите, Хаити и Доминиканската република, засегна и Ямайка, Колумбия и Куба.

В Хаити бурята отнесе мост, свързващ ключови части на страната. Щетите нанесени на жилища и на електропреносната мрежа са големи. Хората са напуснали домовете си и са потърсили убежище в църкви и училища.

Заради урагана бяха отменени президентските избори в Хаити, които трябваше да са в неделя.

В Куба бурята също вилня във вторник с ветрове, достигащи скорост 230 километра в час.

Това беше най-мощният ураган на Карибите от десетилетие насам.

В САЩ армията също започна евакуация на фона на приближаващата стихия, предаде Франс прес.

В щата Вирджиния 44 самолета, сред които и ултрамодерните F-22, напуснаха военновъздушната база Лангли-Юстис и се отправиха на сигурно място в щата Охайо, навътре на американска територия.

Военновъздушната база Чарлстън в Южна Каролина изпрати навътре в страната 29 военни самолета. Три военни кораба напуснаха превантивно пристанището Мейпорт във Флорида и се отправиха на север.

В Южна Корея шест души са загинали, а четирима - безследно изчезнали при минаването на мощния тайфун Чаба, ударил района вчера, съобщи АФП.

Най-силни са пораженията в южната част на Корейския полуостров, включително в градовете Буса и Улсан. Във втория от тях един мъж се е удавил недалеч от жилището си, а жена била открита мъртва в наводнен подземен паркинг.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар